Nieuws en feitjes over Peru
jaren 2013 tot en met 2014

 


2014 ▼

Een duizend jaar oude mummie gaat naar Frankrijk
(21 december 2014) 

De mummie van een vrouw die zo’n duizend jaar geleden op 50 jarige leeftijd stierf nabij Lima zal in een museum in Lyon in Frankrijk ten toon gesteld worden. Zij zal deel uitmaken van een exposie in dit museum over dood en begraven in veschillende delen van de wereld. De mummie werd twee jaar geleden gevonden in de buurt van Pachacamaq. Deze archeologische plaats ligt een uurtje rijden ten zuiden van Lima en is populair als een dag excursie vanuit Lima. De mummie werd gevonden samen met nog 150 andere mummies.

Paddington beer bezoekt Peru,
(20 november 2014)

Paddington beer is razend populair in het Verenigd Koninkrijk. Hij is een beertje die achtergelaten is in een trein op een treinstation in Londen. De enige informatie die hij heeft is dat hij uit “Donker Peru” komt en dat hij hoopt dat iemand goed voor hem zal zorgen in dit voor hem onbekend land. En dat gebeurt dan ook en Paddington beleeft allerlei avonturen in Engeland. Althans in de boeken van Michael Bond die hem in 1958 creerde. In Londen bestaat er zelfs een heuse Paddington beer trail met zo’n 50 standbeelden van de held en aan het eind van deze maand gaat een film over Paddington in premiere.

De peruaanse overheid speelt hier prima op in en probeert het toerisme uit Groot Bretagne  naar Peru een nieuwe impuls te geven. Dat loopt trouwens toch al goed, want GB is het vier na grootste land uit Europa dat toeristen naar Peru stuurt. In de eerste 8 maanden van 2014 kwamen er zelfs 5% meer dan in dezelfde periode in 2013 en de verwachtingen voor 2015 zijn goed. Deze rage met Paddington verklaart waarom verbaasde passagiers op de luchthaven van Lima deze bekendheid plots zagen arriveren uit een vliegtuig uit het Verenigd Koninkrijk.

 

Aanvraag voor visum vrij reizen naar Europa voor peruanen weer een stukje dichterbij.
(31 oktober 2014)

We hebben het er al eerder over gehad, maar het gaat goed met de aanvraag van Colombia en Peru bij het Europeese Parlement om het mogelijk te maken voor inwoners van deze landen om de Europeese Unie (Schengen landen) te kunnen bezoeken zonder dat men hier een visum voor nodig heeft. De commisie van het Eurpeese parlement die hier mee belast is heeft aangekondigt dat tot nu toe aan alle eisen voldaan is. De verwachting is dat het parlement in het eerste trimester van 2015 een uitspraak zal doen. Om naar Peru en Columbia te reizen is voor de meeste Europeanen geen visum nodig.

 

 

Kamer van Koophandel in Lima is wel heel erg optimistisch
(10 oktober 2014)

De Kamer van Koophandel in Lima is wel heel erg optimistisch over de toekomst want volgens hun berekeningen zal Peru in 2027 niet meer een derde wereld land zijn. Zij gaan er vanuit dat vanaf 2015 de economische groei per jaar gemiddeld meer dan 6% zal bedragen hetgeen hetzelfde percentage is dat in de jaren 2002 tot aan 2010 het geval was. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op projecties van de Centrale bank en het Ministerie van Economie en Financien. Om de status van derde wereld land achter zich te laten gaat het uiteraard niet alleen om economische groei. Zo zal er ondermeer volop verbeteringen moeten plaatsvinden in de gezonheidsector, het onderwijs, het gemiddelde inkomen en zal er ook sprake moeten zijn van macro-economische stabiliteit.

Groot internationaal feest in Cuzco vanwege Qhapaq Ñan (Inca trail)
(24 september 2014)

Aanstaande zaterdag wordt er in Cuzco een groot internationaal feest gehouden op het stadsplein om te vieren dat Unesco dit jaar Qhapaq Ñan (de Inca trail) een cultureel wereld erfgoed heeft verklaard. Het uitgestrekte net van wegen gedurende de tijd van de incas was meer dan 60.000 km lang en beperkte zich uiteraard niet to het huidige Peru. Het strekte zich uit tot delen van het huidige Argentina, Chile, Bolivia, Ecuador en Colombia. Zo doende zal er zaterdag live muziek te horen zijn van verschillende muzikanten uit deze landen. Groepen die ondermeer zullen optreden zijn Norte Potosi uit Bolivia, Mariela Condo en haar trio uit Ecuador, Francesca Ancarola uit Chile, het trio Argentres uit Argentinie, Bambarabanda uit Columbia en Arco Iris uit Cuzco.

 

Lokale overheid van Lambayeque investeert 40 miljoen soles in toerisme
(12 september 2014)
 

Dat Machu Picchu niet de enige toeristische atraktie is in Peru probeert de peruaanse overheid reeds lange tijd duidelijk te maken wanneer het Peru promoot als de ideale toeristische bestemming. Ook lokale overheden in Peru doen er alles aan om hun regio zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo ook de lokale overheid in Lambayeque in het noorden van Peru. Deze regio is voornamelijk bekend vanwege de Moche cultuur die bloeide tussen 100 en 800 na Christus en vooral bekend is om zijn prachtige aardewerk.  Het geld wordt voornamelijk besteed aan promotie van de regio en het nieuwe Túcume museum. 

 

Peru gaat archeologische bezienswaardigheden beschermen tegen “El Niño”
(29 augustus 2014)
 

De peruaanse overheid heeft bijna 8 miljoen dollar beschikbaar gesteld om archeologische bezienswaardigheden in het uiterst droge noorden van Peru te beschermen tegen “El Niño” El Niño –in het engels ook wel greenhouse effect genaamd- is een natuurlijk verschijnsel dat ongeveer elke zeven jaar terugkeert. Voor nog onbekende reden veranderd de richting van de stroom van het water voor het zuidelijke gedeelte van de zuid-amerikaanse westkust. Normaal gesproken stroomt erg koud water van zuid naar noord (de von Humbolt current), maar eensklaps verandert dit en stroomt warm water van noord naar zuid. Het gevolg is droogte in streken waar het normaal gesproken regent met als gevolg mislukte oogsten en volop regen in streken die normaal gesproken geen of nauwelijks neerslag kennen. De bedoeling is om met dit geld de bezienswaardigheden tijdelijk te overdekken en te beschermen tegen plotseling opwellende riviertjes.

Op de vliegvelden van Cuzco en  Juliaca nu ook aankondigingen in Quechua
(8 augustus 2014)

Luchtvaartmaatschappij Avianca heeft besloten om aankondigingen betreffende informatie over hun vluchten op de luchthavens van Cuzco en Juliaca nu ook in de Quechua taal te doen. Tot voorheen vonden deze aankondigingen uitsluitend in spaans en engels plaats. Het gaat goed met de lokale economie in Peru en dat dringt door tot alle lagen van de bevolking dus ook bij die groepen van de bevolking die bij voorkeur onderling de traditionele taal Queuchua spreken en dikwijls moeite hebben met het spaans. Avianca hoopt hiermee deze groepen tegemoet te komen.

Een opmerkelijk voorstel van de chinese president op BRIC bijeenkomst in Brasilia.
(19 juli 2014)

De chinese president Xi Jinping heeft deze week een opmerkelijk voorstel gedaan op de bijeenkomstvan BRIC landen in Brasilia. Hij wil namelijk de chineese kennis van het aanleggen van spoorwegen gebruiken om een nieuwe spoorlijn te bouwen van Brazilie naar Peru. Deze spoorweg zou de atlantische Oceaan met de Stille Oceaan moeten verbinden.  Het is daarom volgens Jinping raadzaam dat de drie presidenten zo snel mogelijk bij elkaar komen om dit project te bespreken. Ofschoon Peru geen BRIC land is, was de peruaanse president Ollanta Humala toch in Brasila uitgenodigd om de BRIC bijeenkomst bij te wonen.

Scheidsrechter Enrique Labo die Duitsland-Algerije floot overleden
(4 juli 2014)

Deze week zagen we in de kwart finales Duitsland met heel veel moeite Algerije verslaan in het wk van Brazilie. Gedurende het wk van 1982 in Spanje speelden de twee teams ook tegen elkaar en die keer won Algerije. De scheidsrechter destijds was de peruaan Enrique Labo. Eergisteren is Labo op 75 jarige leeftijd overleden. Labo werd op international niveau altijd beschouwd als een van de beste peruaanse scheidsrechters.

  

Een bezoek aan Machu Picchu goedkoper in de namiddag.
(24 juni 2014)

Minister Diana Alvarez Calderon heeft vandaag verklaard dat men serieus overweegt om nog dit jaar de entree voor Machu Picchu goedkoper te maken voor toeristen die besluiten om de ruines pas na 13.00 uur te bezoeken. Op deze manier hoopt men de bezoekers een beetje over de dag te spreiden. Momenteel kan men de ruines van 06.00 tot 17.00 uur bezoeken, maar 90% van alle bezoekers bezoeken momenteel deze plek slechts in de ochtend. Het maximum aantal bezoekers per dag blijft 2500 mensen voor de ruines en 500 voor de inca trail. In dit opzicht verandert er dus niets, men probeert uitsluitend op deze manier de bezoekers meer over de dag te verdelen.

Straks is er ook geen visum meer nodig om naar de VS te reizen
(11 juni 2014)

Behalve de landen die het Schengen akkoord van Europa betreffende visum eisen hebben ondertekend, denkt nu ook de VS er over om de visum eisen voor peruanen die naar dit land komen af te schaffen. De speciale commissie van de VS die zich hier over buigt, denkt dat dit te realizeren is binnen een tijdsbestek van drie a zes jaar. Dat is heel wat sneller dan Chili want voor de chilenen duurde dit proces 11 jaar. Barack Obama wil het toerisme naar de VS stimuleren omdat dit goed is om de lokale economische problemen te bestrijden. Een van de eisen die de VS stelt is dat de peruanen met een biometrisch paspoort reizen. Aan dit paspoort wordt reeds hard gewerkt omdat de Schengen landen van Europa dezelfde eis hebben gesteld.

In Juni zal het contract worden getekend voor de bouw van het vliegveld in Chinchero
(22 mei 2014)

Het heeft bijna 40 jaar geduurd maar alles duidt er op dat het toch zal gebeuren. In juni wordt het contract getekend voor de bouw van een internationaal vliegveld in Chinchero. Dit vliegveld moet het huidige vliegveld van Cuzco gaan vervangen. Het contract zal worden getekend door het contructiebedrijf Kuntur Wasi enerzijds en de regionale president van Cusco, Rene Concha Lezama, anderzijds. Het huidige vliegveld ligt dicht bij het centrum van de stad maar kan geen jumbo’s ontvangen. Het nieuwe vliegveld zal wel jumbo’s kunnen ontvangen, maar komt ruim 30 km buiten Cusco te liggen.

 

CNN wijdt voor de eerste keer in haar geschiedenis een volledig programma aan Peru
(08 mei 2014)

De spaanstalige afdeling van de internationale zender CNN wijdt voor de eerste keer in haar geschiedenis een volledig programma aan Peru. Journaliste Gabriela Frias die gespecialiseerd is in economische onderwerpen reisde naar Lima om aldaar succesvolle lokale “captains of Industrie” te interviewen. Het programma wordt uitgezonden op 27 en 31 mei om 19.00 uur en op 1 juni om 16.00 uur lokale tijd.

 

Twee toeristen uit Rusland aangehouden in Machu Picchu
(14 april 2014)

In Machu Picchu zijn twee toeristen uit Rusland aangehouden die probeerden om met valse entree kaartjes de ruines van Machu Picchu binnen te komen. Ze werden voor enige tijd vast gehouden op het lokale politie bureau van Machu Pichu.  Het is nog niet duidelijk hoe de toeristen aan deze kaartjes gekomen zijn. In Cuzco zullen ze verder verhoord worden.

Geen naaktfotootjes in Machu Picchu
(27 maart 2014)

Nudisme en Machu Machu Picchu gaat niet samen. Dat is mening van het INC, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de historische monumenten in Peru. In de afgelopen weken is er een trend ontstaan om naakt op de foto te gaan met de ruines van Machu Picchu op de achtergrond. Peru is een erg conservatief land en zeker 8 toeristen waaronder amerikanen, canadezen en australiers zijn voor dit gedrag tijdelijk in een politiecel beland. Men overweegt nu om borden te plaatsen met de mededeling dat dergelijk gedrag echt verboden is.

 

De Colca vallei ligt erg goed in de markt
(18 maart 2014)

De zomer is nog niet eens voorbij, maar het is nu al duidelijk dat de Colca vallei in de regio Arequipa deze zomer een erg populaire bestemming was. In Januari kwamen bijna 12.000 bezoekers en in februari waren het er ruim 10.000. Deze nummers zijn een veelvoud van het aantal bezoekers dat in 2013 naar dit gebied kwam. Verheugt met deze populariteit wil men nu ook het religieuze toerisme stimuleren met speciale evenementen gedurende de week die net voor Paasen valt, de zogenoemde Semana Santa.

Koreaanse tijdschriften besteedden uitgebreid aandacht aan het toerisme in Peru
(20 februari 2014)

Het zuiden van Peru doet het ook goed in het verre Korea.  Drie tijdschriften van dit land besteedden in 2013 uitgebreid aandacht aan de schoonheid van het landschap rondom Arequipa, Puno en Cusco en ook aan de culturele bezienswaardigheden in deze regionen. Lonely Planet Korea had hier 38 paginas voor nodig, Traveller 13 en Luxury 6. Alle drie de tijdschriften benadrukte nogeens hoe goed de infrastructuur en de kwaliteit van de geleverde services is in de toeristen industrie van Peru.

Het aantal toeristen uit Azie naar Peru nam in 2013 ten op zichte van 2012 met 11,8% toe, het aantal Koreanen nam met 5,1% toe. De meeste Aziatische toeristen komen nog steeds uit Japan.

In 2013 bezochten meer dan 1 miljoen mensen Machu Picchu
(11 februari ) 

Om precies te zijn waren het 1,177.308 mensen die in 2013 Machu Picchu bezochten en dat is 5,64% meer dan in 2012.  Ruim 804.000 toeristen kwamen uit het buitenland De drukste maanden in Machu Picchu waren Augustus, Oktober, Juli en November (in die volgorde) en de stilste maanden in Machu Picchu waren Februari en December.

Luchthaven Jorge Chaves gaat met vingerafdrukken werken
(27 januari 2014)

De internationale luchthavne Jorge Chavez in Lima gaat dit jaar vanaf de maand juli met vingerafdrukken werken. Van elke aankomende passagier zal met een computer vingerafdrukken genomen worden. Deze computers staan aangesloten op de computers van de lokale politie, interpol, de migratie dienst, het ministerie van justitie en het lokale bevolkingsregister RENIEC. Het is de bedoeling dat op deze manier snel kan worden vastgesteld of iemand problemen heeft met de lokale instanties of internationaal gezocht wordt.

In 2013 kwamen ongeveer 7.1 miljoen mensen Peru binnen, waarvan de helft op de internationale luchthaven van Lima aankwam. Met bovengenoemde maatregelen hoopt men meer criminelen te kunnen weren.

Puno verwacht 30.000 toeristen voor het feest van de Candelaria
(10 januari 2014)

De verwachtingen zijn hoog, want de regionale directeur van het ministerie van toerisme gaat er vanuit dat maar liefs 30.000 toeristen dit jaar naar Puno zullen komen om het jaarlijkse feest van “Onze lieve vrouw van Candelaria”  bij te wonen. Dit feest vind traditie getrouw altijd in de eerste weken van februari plaats. Het duurt twee weken en gaat gepaard met veel dansen, drinken en traditionele maaltijden. Dit feest is een van de belangrijkste festivals die in Peru plaatsvinden en veel hotels in Puno zitten al bijna helemaal vol.

2014 ▲

2013 ▼

Bijna 250.000 toeristen bezochten de Colca Canyon dit jaar.
(21 december 2013)

Het kalender jaar 2013 zit  er weer bijna op en dit betekent dat er weer allerlei statistieken gemaakt worden. Zo blijkt dat dit jaar bijna 250.000 toeristen de Colca Canyon bezochten. Dit nummer blijkt uit het aantal kaartjes die verkocht werden om deze regio binnen te treden. Zowel toeristen uit Peru als buitenlanders moeten namelijk een entree kaartje kopen. Door middel van het houden van culturele evenementen in de Colca Canyon probeert men de aandacht van de toeristen voor deze regio te krijgen. Voor 31 december staat een ritueel gepland waar geschenken aan moeder aarde geleverd zullen worden door lokale shamans.

De bevolking van Puno meer bewust maken over het belang van het Titicaca meer.
(9 december 2013)

Het is belangrijk dat de bevolking van Puno er zich meer van bewust wordt hoe belangijk het Tititcameer is voor hun. Om dit te realiseren vind donderdag 12 december een groot feest plaats in Puno. Men wilt tijdens dit feest uitleggen aan de bevolking waarom het zo belangrijk is dat zij meehelpen om het Titicaca meer schoon te maken en vooral schoon te houden.

Dagelijkse internationale vluchten tussen Lima en het zuiden van Brazilie.
(25 november 2013)

Er zijn volop dagelijkse internationale vluchten tussen Lima en Brazilie. Zo kan men dagelijks nonstop vliegen naar Rio de Janeiro en Sao Paulo, maar sinds deze maand zijn er nu ook dagelijkse direkte vluchten met Avianca naar Porto Alegre in het uiterste zuiden van Brazilie. Voorheen ging deze vlucht slechts drie keer per week. Een andere interesante bestemming in Brazilie die op dit moment nog slechts drie keer per week per direkte vlucht bereikbaar is, is Foz do Iguazu. Maar met de direkte vlucht naar Porto Alegre wordt het gemakkelijker om deze gigantische watervallen in het zuiden van Brazilie met een bezoek aan Peru te combineren.

 

Ruim 1.750.000 bezoekers hebben het museum van “El senor de Sipan” bezocht.
(07 november 2013)

Sinds het museum van “El senor de Sipan bezocht” in Chiclayo in het noorden van Peru zijn deuren openden op 8  november 2002 werd het door ruim 1.750.000 peruaanse en buitenlandse bezoekers bezocht. Opvallend is dat in het eerste jaar 95% van de bezoekers uit Peru kwamen. De peruanen voelen een sterke band met de de Moche cultuur. Geen enkel museum in Peru trekt zoveel binnenlandse bezoekers als dit museum.

De bevolking van Cusco moet beter worden geinformeerd over de avond vluchten 
( 02 oktober )

Op dit moment zijn er nogal wat mensen tegen het feit dat de luchthaven van Cuzco langer zal open blijven voor avondvluchten. Uit onderzoek blijkt echter dat deze mensen over het algemeen slecht geinformeerd zijn omdat ze denken dat de luchthaven de gehele nacht zal open blijven en daardoor hun nachtrust verstoord zal worden.  De luchthaven zal slechts tot 19.45 uur functioneren dus het is belangrijk om de lokale bevolking goed en meer te informeren zodat zij niet ongerust behoeven te zijn over hun nachtrust.

Het aantal toeristen dat Cusco bezoekt blijft maar stijgen 
(20 september)

Volgens de statistieken bezochten dit jaar tot eind augustus reeds 1.200.000 toeristen de regio en stad Cuzco. Deze maand (September) verwacht men meer dan 300.000 toeristen hetgeen betekent dat bij eind september Cuzco slechts dit jaar al meer dan anderhalf miljoen bezoekers heeft ontvangen. Het grootste gedeelte van deze bezoekers zijn toeristen uit het buitenland, maar een ander groot gedeelte zijn peruaanse scholieren uit andere gedeelten van Peru die traditioneel hun schoolreisje hier doorbrengen.

De luchthaven van Cuzco zal functioneren tot kwart voor acht in de avond.
(03 september 2013)

 

De luchthaven van Cuzco zal nog vanaf deze maand langer open blijven. Dit verklaarde de minister van transport en communicatie Carlos Paredes Rodríguez. Momenteel gaat de luchthaven om 17.00 uur op slot maar dit tijdstip wordt nu later. Dit is nodig vanwege de grote vraag naar vluchten naar en vanaf Cusco. Het is de bedoeling dat de luchthaven open blijft tot 19.45 uur. Dit zal uiteraard wat ongemakken met zich mee brengen, maar volgens de minister moet men niet vergeten dat meer dan de helft van de bevolking direct of indirect afhankelijk is van het toerisme.

 

 

Een bergtreintje naar Choquequirao zal de druk op Machu Picchu moeten laten afnemen.
(27 augustus 2013) 

Het is de bedoeling dat Choquequirao reeds in 2015 per bergtreintje bereikbaar zal zijn. Dit zou dan betekenen dat de bezoekers druk op Machu Picchu zal afnemen omdat dit dan een zeer geliefd alternatief zal worden. Momenteel kunnen slecht 2500 bezoekers per dag Machu Picchu bezoeken en in de afgelopen weken werd deze limiet reeds dagen van te voren bereikt hetgeen betekende dat sommige toeristen Machu Picchu niet konden bezoeken op de dag dat zij dat wilden.

Er zijn enorme inversteringen verbonden aan dit bergtreintje maar daar tegenover staat dat het treintje 400 mensen per uur zal kunnen vervoeren van de grote weg tot aan de ruines die zo’n 750 meter boven de Apurimac rivier liggen. Men verwacht zelfs dat eind 2015 reeds meer dan 2000 bezoekers per dag Choquequirao zullen bezoeken. Momenteel is het uitsluitend een bestemming voor fitte avonturiers, want het is alleen per voet bereikbaar in een tocht die minimaal 4 dagen duurt.

 

 

Ruim 3500 peruanen bezochten de Ballestas eilanden gedurende Fiestas Patrias.
(5 augustus 2013)

Dat het goed gaat met het binnenlandse toerisme in Peru zal nu wel voor iedereen duidelijk zijn. Steeds meer peruanen trekken er op uit tijdens hun vrije dagen. Dat was ook weer te merken gedurende de laatste nationale feestdagen. Tijdens het lange weekend van 27, 28 en 29 juli bezochten ruim 3500 peruanen de Ballestas eilanden. Deze eilanden nabij Pisco zijn een toeristische trekpleister vanwege het groot aantal vogels en zeeleeuwen die zich hier ophouden. De Ballestas eilanden staan bekend onder de naam als De Galapagos eilanden voor de armen een verwijzing naar de bekende eilanden groep in Ecuador. Volgens het  peruaanse overheidsorgaan SERNANP had dit grote aantal bezoekers geen negatieve invloed op het lokale ecosysteem.

 

 

Niet iedereen die naar Cuzco komt kan Machu Picchu zien.
(30 juli 2013)

Het is jammer maar het is zo. Niet iedereen die naar Cuzco komt kan Machu Picchu zien.
Dat bleek maar weer eens deze dagen. Vanwege de nationale fesstdagen zijn er op dit moment behalve internationale toeristen ook veel toeristen uit andere delen van Peru in Cuzco en de meesten willen Machu Picchu zien. Het controlerend peruaans overheidsorgaan INC houdt echter terecht strik vast aan de norm van 2500 bezoekers per dag voor Machu Picchu. Velen probeerde op het allerlaatste moment alsnog kaartjes te bemachtigen, maar dit  liep uit op een telleurstelling. Tot en met 6 augustus zijn er geen kaartjes meer. Dit bewijs nog maar eens hoe belangrijk het is om je reis naar Machu Picchu tijdig te reserveren.

 

 

Unesco zal opnieuw Machu Picchu bestuderen
(17 juli 2013) 

Unesco zal opnieuw Machu Picchu bestuderen om te zien wat de (negatieve) effecten zijn van het toerisme. Dit zei de antropoloog en directeur van het INC (Instituto National de Cultura) David Ugarte deze week tijdens een internationale conferentie in Havanna. Op dit moment kunnen slechts 2500 bezoekers per dag Machu Picchu bezoeken, maar het is niet uitgesloten dat dit cijfer verder naar beneden zal gaan. Het zal grotendeels afhangen van het advies wat Unesco zal geven.

Peru scoort erg hoog op de website van Tripadvisor
(28 juni 2013)

Peru scoort erg hoog op de website van Tripadvisor. Uit een enquete bleek dat Machu Picchu was verkozen tot een van de meest aantrekkelijke bestemming voor dit jaar door de gebruikers van deze website. Verder scoort Peru als land zeer goed als culinaire bestemming. Dat is niet zo verwonderlijk want er is grote variatie in de Peruaanse keuken. Dit komt voornamelijk door de geografische ligging. Met een enorme kustlijn, hooggebergte met vele vruchtbare valeien en een flink aandeel van de Amazone jungle is het makkelijk om te varieren met gerechten in de keuken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en binnen een regio kunnen die specialiteiten ook nog flink varieren

Plaatsing voor het WK  voetbal in Brazilie wordt voor Peru nu wel erg moeilijk
(12 juni 2013)

Peru heeft nog steeds de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het WK in Brazilie, maar het wordt wel steeds moeilijker. Na de 1-0 winst op het hoog geplaatste Ecuador afgelopen vrijdag in Lima waren de verwachtingen voor het duel tegen Columbia dat gisteren gespeeld werd erg hoog. Helaas bleek Peru niet in staat om aan deze hoge verwachtingen te voldoen want het nationale team verloor in Baranquila vrij kansloos met 2-0. Alle negen  landen in Zuid Amerika strijden in een goep en de vier beste teams plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Brazilie. Nummer 5 speelt twee beslissings wedstrijden tegen een Aziatisch land. Brazilie is als organisator reeds van deelname verzekerd. Peru staat nu met 14 punten op de zevende plaats met twee punten minder dan Uruguay dat nu op de vijfde plaats staat.  De vierde plaats is in handen van Chile dat 21 punten heeft. Koploper is Agentinie met 26 punten gevold door Columbia en Ecuador. Peru speelt nog thuis tegen Uruguay en Bolivia en uit tegen Venezuela en Argentinie.

Wat is een hotel boutique en waarom zijn ze zo populair?
(20 mei 2013)

Er zijn steeds meer boutique hotels in Peru en zijn erg poplair. Een boutique hotel heeft over het algemeen niet meer dan 30 kamers, maar er zijn ook grotere boutique hotels. Alle kamers moeten echter verschillend zijn. Dit soort van hotel is voor mensen die niet de netwerken van de grote hotel ketens willen gebruiken omdat die over het algemeen standaard ingerichte kamers hebben. Het is voor mensen die iets exclusief zoeken. Het concept is dan ook dat de boutique hotels de klanten het gevoel willen geven dat zij een gast in huis zijn. In Peru bevinden deze hotels zich meestal in historische gebouwen. Ook is het belangrijk dat aan bepaalde voorwaarden gedaan wordt betreffende het aanbod van luxe, want het is nu ook weer niet zo dat elk klein hotelletjes in een oud gebouwtje ineens een boutique hotel is. Het niveau moet namelijk zeer hoog zijn, In Peru zijn de kamers dikwijls ingericht met meubles van de tijd dat het pand gebouwd werd. Ook zijn er vaak volop kunstvoorwerpen van die tijd. Het loont zich zeer de moeite om eens in zo’n boutique hotel in Peru te verblijven en we zullen jullie graag van dienst zijn om dit te kunnen organiseren.

Peru en Turkije hebben een overeenkomst getekend betreffende nieuwe vluchten
(5 mei 2013)

Peru en Turkije hebben een overeenkomst getekend betreffende nieuwe rechtstreekse vluchten tussen beide landen. In deze overeenkomst staat dat zowel Peruaanse alsTurkse luchtvaartmaatschappijen het recht hebben om maximaal 7 keer per week tussen beide landen een vlucht uit te voeren. Dit betekent voor ondermeer Europeese toeristen extra opties naast de reeds bestaande maatschappijen om met naar Peru te vliegen.

 Volgens de Wereldbank zijn de ontwikkelingen in Peru erg belangrijk in betrekking tot de economische vooruitgang in de Latijns Amerikaanse regio
(26 april 2013)

Volgens de Wereldbank zijn de ontwikkelingen in Peru erg belangrijk in betrekking tot de economische vooruitgang in Latijns Amerika. Deze instelling constateert namelijke een sterke toename in de inkomsten van de aller armsten in Peru. Velen mensen die enkele jaren geleden nog tot de armen gerekend werden zijn inmiddels al toegetreden tot de middenklasse. Dit is het gevolg van de vele sociale en economische hervormingen van de laatste jaren.

Meer dan 2 miljoen peruanen op reis in eigen land gedurende Semana Santa
(24 maart 2013)

Semana Santa is de week voor paasen en in Peru probeert men deze dagen zoveel mogelijk met familie door te brengen. Dit jaar verwacht men dat zeker 2 miljoen peruanen gedurende deze dagen op reis gaan. Dit betekent extra vluchten en heel veel extra bussen, maar niet iedereen gaat op familie bezoek. Er zijn plaatsen in Peru waar traditionele processies plaats vinden met veel beelden van allerlei heiligen. Dit zijn hele grote evenementen. Deze plaatsen liggen voornamelijk in de hooglanden. Ayacucho en Cusco zijn dan ook zeer geliefde bestemmingen voor mensen die hier van houden. Dit soort van binnenlands  toerisme genereert ongeveer 250 miljoen dollar extra  voor de toeristen industrie.

 Meer en meer toeristen uit Zuid-Korea komen naar Peru
(03 maart 2013)

Toeristen uit Azie die Peru bezoeken zijn nog steeds in de minderheid vergeleken met bezoekers vanuit landen uit Europa of het Amerikaanse continent. Onder de Aziatischte bezoekers waren het altijd vooral toeristen uit Japan die Peru bezochten, maar nu de statistieken uit 2012 langzaam verwerkt worden blijkt dat in dit jaar ook veel toeristen uit Zuid Korea Peru wisten te vinden. Zo’n 14.000 Zuid-Koreanen kwamen in 2012 naar Peru en die besteden in totaal ongeveer 90 miljoen amerikaanse dollars. In 2011 hebben Zuid-Korea en Peru enkele contracten ondertekend om de handel tussen deze twee landen te vergemakkelijken en het toerisme profiteert hier duidelijk van mee.

 

Meer en meer toeristen uit Zuid-Korea komen naar Peru
(03 maart 2013)

Toeristen uit Azie die Peru bezoeken zijn nog steeds in de minderheid vergeleken met bezoekers vanuit landen uit Europa of het Amerikaanse continent. Onder de Aziatischte bezoekers waren het altijd vooral toeristen uit Japan die Peru bezochten, maar nu de statistieken uit 2012 langzaam verwerkt worden blijkt dat in dit jaar ook veel toeristen uit Zuid Korea Peru wisten te vinden. Zo’n 14.000 Zuid-Koreanen kwamen in 2012 naar Peru en die besteden in totaal ongeveer 90 miljoen amerikaanse dollars.

In 2011 hebben Zuid-Korea en Peru enkele contracten ondertekend om de handel tussen deze twee landen te vergemakkelijken en het toerisme profiteert hier duidelijk van mee.

Contracten ondertekend voor een kabelbaan naar Choquequirao
(25 februari 2013)

Op dit moment zijn het alleen nog maar de serieuze wandelaars die Choquequirao kunnen bezoeken, want deze inca ruines liggen erg afgelegen. De enige mogelijkheid om hier te komen is middels een wandeltocht van minimaal vier dagen en het is een flinke klim. Dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd, maar hier kan binnenkort wel eens verandering in komen. De lokale overheid van Apurimac heeft namelijk een contract ondertekend, om het mogelijk te maken voor bedrijven die daarvoor belangstelling zouden hebben, om een kabelbaan te instaleren naar deze ruines. De lokale overheid van Apurimac ziet deze kabelbaan naar Choquequirao graag zo snel mogelijk geinstaleerd.

Inca trail op de lijst van werelderfgoed?
(06 februari 2013)

Afgelopen vrijdag heeft een delegatie van zes landen een verzoek ingediend aan de UNESCO om de Inca trail te plaatsen op de lijst van werelderfgoed. Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar en uniek. Over het algemeen neemt UNESCO ongeveer een jaar de tijd om tot een oordeel te komen, maar de directeur van het regionale culturele instituut (INC) te Cuzco heeft goede hoop. Het verzoek gaat vergezeld van een document van 1900 paginas en is volgens hem goed gefundadeerd. Sinds 2004 heeft de delegatie met medewerkers  uit Peru, Argentinie, Chilie, Ecuador, Bolivia en Colombia aan dit document gewerkt.

Peruraanse regering formuleert wetten om de Condor te beschermen
(12 janauri 2013)

De peruaanse regering heeft in samenwerking met lokale overheden van de Colca Vallei besloten om wetten te formuleren die de condor moeten beschermen. Dit moet voorkomen dat de Condor in Peru zal uitsterven. Als de nieuwe wet er doorheen komt, dan kan iemand die een Condor vangt voor comerciele doeleinden een gevangenis straf krijgen van vijf jaar.  Men schat dat er in totaal ongeveer 2500 Condors in Peru leven maar slechts 25 van die vogels leven nu nog maar in de omgeving van de Colca Canion. Met de nieuwe wetgeving hoopt men dat deze nummers uiteindelijk weer zullen toenemen.

De verwachting is dat in het jaar 2020 meer dan 10 miljoen toeristen Peru zullen bezoeken
(2 januari 2013)

Volgens het “American Hotel & Lodging Educational Institute” zal in de komende jaren Peru uitgroeien tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Zuid Amerika. Binnen 7 jaar zal het aantal buitenlandse bezoekers meer dan 10 miljoen per jaar bedragen. Het aantal hotels zal uitkomen op zo een 25.000 waarvan zeker 1.000 vijf sterren hotels zullen zijn. Met dit aantal buitenlandse toeristen komt Peru op gelijke hoogste als andere belangrijke toeristische trekpleisters zoals Mexico en Brazilie. Het is wel belangrijk dat er geen belemmeringen komen voor mensen en instituten die in de toeristische sector willen investeren.

 

2013 ▲