Nog meer treks

SALKANTAY TREK 5 DAGEN / 4 NACHTEN
(Een alternatieve trek naar Machu Picchu)

De cordillera Vilcabamba ligt ten noord – westen van Cusco. De berg Salkantay is de hoogste berg en is ruim 6200 meter hoog. De Salkantay trek bied spectaculaire uitzichten,  zowel van het hoogland als van de jungle. De tour eindigt in Machu Picchu en is een uitstekend alternatief voor mensen die iets anders willen of te laat waren om een plekje op de inca trail te boeken.

Dag 01: Cusco – Mollepata – Soraypampa
We vertrekken per bus vanuit Cusco om ongeveer 05.00 in de ochtend en na ruim 5 uur bussen komen we aan in het dorpje Mollepata. Hier staan pak paarden  voor onze kampeerspullen  gereed en beginnen we onze trek richting Salkantay. Aan het eind van de dag bereiken we Cruz Pata (3850 meter boven zee niveau) en hier kamperen we.
 
Dag 02:  SORAYPAMPA – SALKANTAY-COLPAPAMPA
Ontbijt is om 06.00 uur en spoedig hierna vervolgen we onze trek. We trekken links om de Salkantay berg heen en bereiken dan het hoogste punt op onze trek, de Umantay pas die op ruim 4600 meter ligt rond het middag uur. Het uitzicht op de glaceer vanaf hier is fantastisch. We dalen nu af naar Colcapampa waar we aan het eind van dag aankomen en waar we kamperen.

Dag 03 : COLCAPAMPA  – LA PLAYA
We zetten onze trek voort en we lopen door een bos en dal dat meestal in de wolken gehuld is waar een grote variatie van flora en fauna aanwezig is. In dit gebied zijn ook veel coca plantages.

Dag 04: LA PLAYA – AGUAS CALIENTES
We vervolgen onze trek tot aan de hydro elektrische installatie van Machu Picchu en hiervandaan is het nog slechts 11 km tot Aguas Calientes. We overnachten hier in een  eenvoudig hostal.

Dag 05: AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU – CUSCO  
Na het ontbijt lopen we naar boven naar de ruines van Machu Picchu. (Je kunt ook optionaal een bus nemen). De gids neemt ons rond voor ongeveer twee uur en dan is er volop tijd om alleen door de ruinen te dwalen of om Huayna Picchu te beklimmen. Aan het einde van de dag nemen we de trein terug naar Cusco waar we in de avond aankomen.

 

LARES TREK 4 DAGEN / 3 NACHTEN
(Alternatieve trek naar Machu Picchu)

DAG 01: Cuzco – Calca – Baños Termales de Lares 
Je wordt in je hotel in Cuzco opgehaald om ongeveer zes uur in de ochtend. Dan nemen we de bus naar Lares waar we ongeveer om 11.00 uur aankomen. We maken daar gebruik van de “hot springs”. Dit warme water heeft een positieve medicinale werking op het lichaam. Vervolgens hebben we lunch en lopen we voor ongeveer 2.30 uur naar onze eerste kampeer plek.

Dag 02: Huacawasi – Ipsaycocha
Vroege start, en na het ontbijt lopen we naar Huacawasi. Dit is een kleine gemeenschap waar we kunnen zien hoe de plaatselijke bevolking dekens, ponchos en ander kledingstukken produceert. We lopen un verder naar een pass die op ongeveer 4100 meter boven zeeniveau ligt. Van af hier hebben we fantastische uitichten op de omliggende bergtoppen zoals de 5750 meter hoge Veronica. We dalen dan af naar het meer van Ipsaycochaal waar we kamperen.

Dag 03: Ipsaycocha – Patacancha – Huylloc – Pumamarka – Ollantaytambo – Aguas Calientes.
Na het ontbijt dalen we verder af in de vallei en doorkruisen we gehuchtjes zoals Willoc en Pumamarka. We zien un ook prachtige inca terrassen. In  Ollantaytambo  nemen we de trein naar Aguas Calientes waar we overnachten.

Día 04: Aguas Calientes – Machu Picchu – Cuzco
In de ochtend gaan we naar de ruines van Machu Picchu waar we een rondleiding hebben van ongeveer 2.30 uur. De rest van de middag is vrij om de ruines op eigen kracht te verkennen en aan het eind van de middag nemen we de trein terug naar Cuzco.

HUCHUY QOSQO
(Een stevige wandeling ver weg van alles en iedereen)

DAG 01: Cuzco – Huchuy Qosqo – Cuzco

Dit is een zeer geschikte wandeling voor mensen die een gevoel willen krijgen van serieus wandelen in het Andes gebergte, maar zich niet fit genoeg achten voor de langere tochten of hier geen tijd voor hebben of die niet van kamperen houden. Een echte aanrader.

We vertrekken vanuit Cusco om half acht en rijden naar Chinchero. Hier begin de tocht en stijgen we langzaam naar een pas die op 4100 meter boven zee niveau ligt. Dit gedeelte van de tocht duurt ongeveer 2.30 uur. Er zijn geen huizen, geen dorpjes, hooguit een paar herders met hun schapen, alpacas en lamas. De uitzichten zijn letterlijk adem benemend.  Vanaf het hoogste punt is het ongeveer twee uur dalen naar de ruines van Huchuy Qosqo. Na deze ruines wat beter bekeken te hebben dalen we af voor ongeveer 1.30 uur naar Lamay. Hier vandaan rijden we terug naar Cusco waar we aan het begin van de avond aankomen.

 

DE RAINBOW MOUNTAIN (La Montaña Colorada)
(Een opmerkelijk gekleurde, unieke berg)

Rainbow MountainDAG 01: Cuzco – Rainbow Mountain – Cuzco

Deze vreemd gekleurde, unieke berg bevindt zich ten zuid oosten van Cusco. Het is 3.30 uur rijden vanaf Cuzco om aan het begin van de trek te komen. Deze route gaat door fantastisch berglandschap met kleine gehuchtjes waar je veel herders zult zien in traditionele kleding die op hun lamas en alpacas passen. Toerisme is in dit gebied nog nauwelijks doorgedrongen. 

De trek begint op 4330 meter boven zeeniveau en eindigt op 4975 meter boven zeeniveau. Het is een 8 kilometer lange trek die eindigt bovenop een pas naast de berg. Een kort pad leidt van hier naar een heuvel vanwaar je de beste fotos van de Rainbow Mountain neemt. De top van deze heuvel bevind zich op 5005 meter boven zeeniveau. 

Het hangt er vanaf hoe fit je bent maar het is ongeveer 3 a 4 uur lopen tot aan de pas terwijl de terugweg naar de bus ongeveer 2 uur duurt. Dit is echt een hele mooie trek. Je loopt door velden en op paden en je bent omsingelt door gekleurde bergen en besneeuwde toppen.  

Deze trek is ideaal voor fitte mensen die een dagje extra in de omgeving van Cuzco te besteden hebben en die door willen brengen verweg van markten en de drukte. Je kunt deze trek op trainers doen maar er zijn wat drassige stukjes. Warme kleding en bescherming tegen de regen is essencieel. Je vertrekt vanuit Cuzco om ongeveer 05.00 uur en je komt terug in je hotel rondom 19.30. Het is dus een erg lange dag, maar het is zeer zeker de moeite waard.