Nieuws en feitjes over Peru
vanaf 2017 tot 2018

 

 

Voorlopig goed nieuws voor de Rainbow Mountain in Cuzco..
(28 november 2018).

De Rainbow Mountain ook bekend als de berg van de zeven kleuren trekt wereldwijd veel belangstelling van toeristen. Vooral toeristen die zich reeds in Cuzco bevinden, trekken er graag een dag vooruit om deze unieke berg te bezoeken. Het is namelijk goed mogelijk om dit als een dagtrip vanuit Cusco te doen, want de berg bevindt zich ongeveer 3.30 uur rijden ten zuid oosten van Cuzco.

Helaas trekt deze uniek gekleurde berg ook de aandacht van mijnbouw bedrijven. Deze staan namelijk te trappelen om te beginnen met het ontginnen van dit gebied omdat ze er van overtuigd zijn hier grote voorraden koper en ijzererts aan te treffen en in maart 2018 kreeg een afdeling van het Canadese mijnbouw bedrijf Camino Minerals Corp een vergunning om te gaan ontginnen. Dit leidde tot grote onrust en protesten bij de lokale bevolking. Daarom besloot dit bedrijf in juni om af te zien van de verkregen mijnbouw rechten, maar de bevolking was er nog steeds niet gerust op. De regering heeft nu dan toch besloten dat er in de komende 12 maanden helemaal geen mijnbouw activiteiten in dit gebied mogen plaats vinden en zal daarna de situatie opnieuw evalueren.

 

 

Cuzco denkt het jaar 2018 af te kunnen sluiten met een record aantal bezoekers.
(24 september 2018).

Het duurt nog meer dan drie maanden voordat 2018 voorbij is, maar er zit duidelijk groei in het aantal toeristen dat Cuzco bezoekt en volgens het Regionale Bureau van Buitenlandse Handel en Toerisme (DIRCETUR) zullen in 2018 in totaal ruim 3.5 miljoen toeristen Cuzco bezocht hebben. Als dit aantal bereikt wordt dan is dat een groei van meer dan 10% ten opzichte van 2017. Op 1 juli stond de teller voor 2018 al op 1.76 miljoen en de tweede helft van het jaar is normaal gesproken een drukkere tijd dan de eerste helft. Het betreft hier zowel buitenlandse toeristen als toeristen uit andere streken van Peru.

De meesten komen in Cuzco aan over land. Populaire routes naar Cuzco zijn Lima-Abancay-Cuzco, Arequipa-Cuzco en Puno-Cuzco. Vooral de toeristen uit Peru en andere Latijns-Amerikaanse landen geven de voorkeur aan boven genoemde routes terwijl Noord-Amerikanen, Aziaten en Europeanen meestal naar Cusco met een vliegtuig komen.

Heel erg koud weer op komst in de Andes in het zuiden van Peru.
(21 augustus 2018).

Het is nu al koud, maar het wordt de komende dagen nog kouder in het zuiderijk Andes gebergte in Peru. Naar verwachting zal de temperatuur dalen naar 19 graden onder nul. De koudste temperaturen zullen gemeten worden in de hogere gelegen gebieden van Puno, Tacna en Moquegua. Ook in de hooglanden van Arequipa, Huancavelica en Ayacucho wordt het erg koud. Op dit moment worden in deze gebieden al temperaturen van 11 graden onder nul waargenomen.

In juni werd vanwege de erge koude reeds in sommige van deze gebieden de noodtoestand uitgeroepen en stuurde de centrale overheid financiele hulp. Ouderen, kinderen en ook de dieren van de boeren zijn groepen die het meest te duchten hebben van deze koude. De centrale overheid stuurt ook hulp in de vorm van speciale medische pakketen om de schapen, llamas en alpacas te beschermen.

Meer dan 50.000 mensen bezochten dit jaar het Inti Raimi festival in Sacsayhuaman nabij Cuzco.
(02 juli 2018).

Dit feest van de zon is een groot jaarlijks terugkerend evenement dat altijd op 24 juni in Cuzco gehouden wordt. Het is het best te vergelijken met een open air theater act waarin vele honderden acteurs en figuranten deelnemen. Het begint allemaal rondom 09.00 uur by de Koricancha (Tempel van de zon) waar de Inca de zon en zijn volk toespreekt. Vervolgens loopt de stoet naar de Plaza de Armas waar een ceremonie plaats vindt. Dit gedeelte eindigt rondom 12.00 uur en vandaar vertrekt de Inca en zijn gevolg naar Sacsayhuaman waar het belangrijkste en meest kleurrijke gedeelte van het feest plaatsvindt.

Voor de toeristen zijn hier voor de gelegenheid speciale tribunes gebouwd van waar ze een prima uitzicht hebben op het gebeuren en het erg makkelijk is om de meest fantastische foto´s the schieten gedurende de bijna 2 uur dat dit gedeelte van de ceremonie duurt. Er is echter veel vraag naar deze kaartjes dus het is verstandig om deze ruim van te voren te bestellen. Vorige week kwamen 50.000 mensen waaronder 3.600 buitenlandse toeristen naar Sacsayhuaman om dit kleurrijke feest dit jaar van dichtbij te beleven.

In 2019 zal de Dakar Rally in zijn geheel in Peru worden gereden.
(25 mei 2018).

Het was de bedoeling dat in 2019 de Dakar Rally in Chile zou starten en in Ecuador zou eindigen. Dat betekende dat men van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden langs de peruaanse kust zou moeten rijden en dat is ruim 2500 kilometer door de woestijn, maar beide genoemde landen hebben aangegeven voor volgend jaar geen belangstelling te hebben om bij de organisatie van deze race betrokken te zijn. Dat is voor de organisatie van dit evenement best wel een tegenvaller. Ook Bolivia heeft geen belangstelling meer dus zal in 2019 de Dakar Rally uitsluitend in Peru plaatsvinden. Het parkour staat nog niet vast, maar de race start op 6 januari in Lima en eindigt op 17 januari ook in Lima.

Central Restaurante in Lima wint wederom een prestigieuze prijs.
(12 april 2018).

Mensen die eens heerlijk de bloementjes buiten willen zetten en van heel lekker eten houden zouden toch eens moeten overwegen om in Central Restaurante in Lima te gaan eten. Het is gevestigd in de wijk Miraflores in Calle Santa Isabel 376. Dit restaurant stond al in de lijst van “tien beste restaurants ter wereld” (ja je leest het goed, er staat niet in Peru of Latijns Amerika, er staat echt “ter wereld”, en de chef Virgilio Martínez won zojuist de “Chef’s Choice Award”.

 

Het restaurant is gespecialiseerd in de Peruaanse keuken. Een maaltijd kan uit 12 gangen of meer bestaan dus je moet er wel even de tijd voor nemen en ruim van te voren reserveren is zeker een must.

 

Peru zet 1800 buitenlanders het land uit die zich niet aan de wetten hielden.
(01 maart 2018).

De meesten bezoekers die naar Peru komen hebben geen speciaal visum nodig en kunnen 90 dagen in het land verblijven. Deze 90 dagen kunnen eenmaal worden verlengd met 90 dagen in de provincie hoofdsteden. Een van de voorwaarden is wel dat de bezoeker niet in Peru betaalde arbeid mag verrichten. Na 180 dagen moet de toerist echter Peru verlaten. Dat kan via de luchthaven van Lima of Cusco of via een van de grensovergangen met de aanliggende landen zoals Bolivia, Chili, Equador, Colombia of Brazilie. Mensen die langer in Peru wilden blijven, hebben in het verleden een korte reis naar een van die landen gemaakt om vervolgens snel naar Peru terug te keren. De meesten kregen zonder enige moeite aan de grens opnieuw een stempel die een nieuw verblijf voor 90 dagen mogelijk maakten.

Toch zijn er buitenlandse bezoekers die het allemaal niet zo nauw nemen met de immigratie wetten en het niet nodig vinden om legaal in het land te verblijven. Zij denken dat de kans op ontdekking zeer gering is. Onlangs maakte Colonel Roger Pérez Figueroa, die het hoofd van de immigratie dienst is, bekend dat tussen augustus 2016 en february 2018 ruim 1800 buitenlanders het land zijn uitgezet omdat zij zich niet aan de migratie wetten hielden. Onder deze 1800 mensen waren er ondermeer 71 die zich met prostitutie bezig hielden en 76 mensen werkten zonder werkvergunning. Dan waren er nog 30 buitenlanders die een misdaad hadden begaan, 51 die hun documenten hadden vervalst, 466 buitenlanders waren reeds te lang in Peru en 615 waren Peru clandestien binnen gekomen. De mensen die uitgezet werden kwamen voornamelijk uit Colombia (209), Spanje (63), Cuba (61), Ecuador (53) en de V.S. (42).

 

Dakar Rally werd zeker door 190 miljoen mensen bekeken.
(14 januari 2018).

De 2018 Dakar Rally heeft Peru ondertussen alweer verlaten. Op de laaste dag in Peru ging het parcours van Arequipa naar Bolivia, een 300 kilometer lange rit door woestijn, bergen en hoogland. Ook dit jaar was alles weer perfect georganiseerd en kijkt de organisatie die verantwoordelijk was voor het peruaanse gedeelte van de rally terug op een geslaagd evenement. De minister van buitenlandse handel en toerisme, Eduardo Ferreyros, benadrukt nog eens hoe belangrijk dit evenement is voor het promoveren van toerisme naar Peru. Volgens hem werden gedeelten van de Rally door 74 verschillende tv kanalen in 190 landen uitgezonden en daarmee zagen zo´n 190 miljoen mensen wat Peru zoal te bieden hebt wat toerisme betreft, want er werden volop prachtige opnamen gemaakt van het aantrekkelijk landschap waar de rally doorheen reed. Hij benadrukte ook nog dat alle maatregelen genomen zijn om het milieu te beschermen..

 

 

Een domper op de vreugde over de plaatsing voor het WK in Rusland.
(11 december 2017).

Na 36 jaar lukt het Peru eindelijk om zich te plaatsen voor het Wereld Kampioenschap voetbal in Rusland en nu mag sterspeler Paolo Guerrero niet mee van de FIFA. De 33 jarige goaltjesdief is de grote uitblinker van het Peruviaanse elftal maar hij werd op 5 oktober na afloop van de kwalificatie wedstrijd tegen Argentinië op het gebruik van doping betrapt. Guerrero is zich van geen kwaad bewust. Volgens hem heeft hij voor de wedstrijd een paar kopjes coca thee gedronken omdat hij zich niet lekker voelde maar later beweerde hij dat het geen coca thee was geweest maar anijs thee met honing.

Coca thee wordt in Peru en andere landen volop gedronken. Het is geheel legaal en helpt vooral wanneer mensen zich niet lekker voelen vanwege de ijle lucht hoog in de bergen. Coca thee wordt gemaakt van dezelfde blaadjes waarvan via een geheel ander proces cocaine gemaakt wordt. Aanvankelijk werd Guerrero geschorst voor 30 dagen en daarna nog eens voor twee weken extra maar de FIFA heeft dit nu omgezet in 1 jaar en dat betekent dat hij het WK zal missen. Zijn club Flamengo uit Rio de Janeiro is al in gesprek over ontbinding van zijn contract. Guerrero kan nog in beroep gaan over deze schorsing.

 

 

Voor het eerst na 36 jaar van afwezigheid gaat Peru naar het WK..
(16 november 2017).

Het is dan eindelijk gelukt. Voor het eerst na 36 jaar van afwezigheid gaat het nationale team van Peru weer eens naar een WK. De laatste twee beslissende wedstrijden tegen Nieuw Zeeland bleken nog moeilijker dan verwacht. In Nieuw Zeeland bleef het nog bij een doelpuntloos gelijkspel maar in Lima werd Nieuw Zeeland dan toch met 2-0 verslagen en dat was genoeg voor Peru om zich van deelname aan het WK in Rusland in 2018 te verzekeren.

 

 

De autoriteiten pakken de populaire piraten websites Pelis24 en Series24 aan.
(29 september 2017).

Voor het eerst in de geschiedenis van Peru hebben de autoriteiten iets gedaan tegen populaire piraten websites. De sites Pelis24 en Series24 zijn uit de lucht gehaald. Deze uiterst populaire websites maakste het mogelijk om gratis naar films en tv series te kijken. Ongeveer 1 miljoen peruanen maken wekelijks gebruik van deze sites. In Los Olivos en in Rimaq werden eigenaren van deze websites gearresteerd. Hun hangt een gevangenisstraf van 6 jaar boven het hoofd.

 

De paus plaatst een video op facebook over zijn aankomend bezoek aan Peru
(10 augustus 2017).

Eerder kondigde de Paus al aan dat hij in 2018 naar Peru zal komen en nu heeft hij een video gepost op facebook waarin hij laat weten dat hij bijzonder uitkijkt naar dit bezoek. Hij verwijst ook naar het grote aantal “Saints” in Peru en de rol die zij spelen bij de saamhorigheid van de katholieke kerk in geheel Latijns Amerika. Het grootste gedeelte van de bevolking in Peru is katholiek en 80% beschouwt zich zelf “actief” katholiek. De Paus is in Peru van 18 tot en met 21 januari 2018. Hij zal Lima, Trujillo en Puerto Maldonado bezoeken. Op de volgende link http://elcomercio.pe/lima/sucesos/papa-francisco-pide-peruanos-esperanza-unidad-video-noticia-447725 is de boodschap in het spaans te zien.

De schrijver van Paddington Bear is overleden
(07 juli 2017).

Michael Bond, de schrijver van Paddington Bear is vorige week dinsdag in zijn woonplaats Londen op 93 jarige leeftijd overleden. Paddington Bear is de hoofdpersoon in een reeks van kinderboeken die allerlei avonturen beleefd in zijn nieuwe woonplaats London en daar buiten. Hij is een beer die geadopteerd wordt door de familie Brown als zij hem zien zitten op het treinstation Paddington en slechts in het bezit is van een oud koffertje en een briefje dat vermeldt dat hij afkomstig is van “deepest, darkest Peru”. Het eerste boek verscheen in 1958. Over de jaren verschenen ruim 70 titels in deze reeks. De boeken werden vertaald in 30 talen en er zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Oorspronkelijk zou Paddington Bear uit Afrika komen, maar toen zijn uitgever Michael Bond vertelde dat er geen beren in Afrika wonen, veranderde hij het naar Peru. Peru is het leefgebied van de Brilbeer (Spectacled bear). Deze beer komt voornamelijk voor in de bossen in het Andes gebergte op zo’n 2000 meter hoogte.

 

Eerbetoon aan de Peruaanse keuken in Washington
(03 juni 2017).

In Peru kan je lekker eten en de Peruaanse keuken staat dan ook internationaal hoog aangeschreven. Elke regio heeft zo zijn eigen gerechten. Langs de kust zijn ze vaak gebaseerd op vis uit de zee, terwijl in de hooglanden en jungle veel gebaseerd is op zoetwatervis zoals forrel en paicha, verse kip en varkensvlees. Op een lijst van bekende nationale gerechten die je over heel Peru kan krijgen kunnen schotels als Ceviche (gebasserd op vis), Aji de Galina (gebaseerd op kip) en Adobe (gebaseerd op varkensvlees) niet ontbreken. En wat te denken van Rocoto relleno, Chicharones en Papa relleno. Kortom te veel om op te noemen en dan hebben we het nog niet eens over de nagerechten en exotische sapjes.

De stad Washington heeft besoten deze zeer gewaardeerde keuken een prestige prijs te geven. Vanaf dit jaar zal elke eerste zondag van de maand Juni in het teken staan van gerechten uit Peru. Op velerlei plaatsen zal men in deze stad Peruaanse gerechten kunnen eten, bereid door Peruaanse chefs die ergens in de VS hun restaurant hebben. Veel mensen die dat weekend in Washington zijn en die nog nooit in Peru zijn geweest, kunnen nu zelf proeven hoe lekker het eten in Peru kan zijn.

Nieuwe regels voor een bezoek aan Machu Picchu
(08 mei 2017).

Er is een nieuwe wet in op komst die een bezoek aan Machu Picchu aan meer regels zal binden. Het is de bedoeling dat deze wet (besluit 070) per 01 juli 2017 al in gaat. De voornaamste punten uit deze wet zijn:

Het is niet meer mogelijk om Machu Picchu zonder lokale gids te bezoeken.
Iedere lokale gids mag maximaal 16 bezoekers mee naar binnen nemen.
Er moet een vast traject afgelegd worden.
Het aantal bezoekers per dag moet ongeveer gelijk verdeeld zijn tussen ochtend en middag.

Verder zijn er nog beperkingen omtrent het gebruik van onder meer etenswaar en paraplus. Het is nog niet duidelijk hoe de bevoegde instanties boven genoemde punten wilt uitvoeren en controleren maar het is wel duidelijk dat er binnenkort ingrijpende veranderingen zullen plaats vinden. .

Peru ontvangt hulp van de Verenigde Staten en Trump is bezorgd
(07 april 2017).

De hevige regenval en de gigantische schade die deze veroorzaakt in het noorden van Peru is ook in de Verenigde Staten niet onopgemerkt gebleven. Deze week sprak Trump met zijn Peruaanse ambtgenoot Kuczynski over de telefoon zijn bezorgheid uit over deze situatie. Tot nu toe heeft de Verenigde Staten US$ 1,5 miljoen aan hulpgoederen gestuurd en bovendien 10 helicopters en 1 vliegtuig ter beschikking gesteld. Hiermee is dit land bij verre de grootste hulpverstrekker.

Het derde Internationale Festival van Muziek van de Hooglanden zal plaatsvinden in Peru
(11 maart 2017)

Van 24 tot en met 30 maart zal in diverse plaatsen in Peru muziek te horen zijn van de hooglanden. Het betreft muziek van drie continenten. Columbia, Chile, Argentinie, Bolivia en Peru zullen het Amerikaanse continent vertegenwoordigen, terwijl ondermeer Oostenrijk, Zwitserland en Italie Europa vertegenwoordigen. India vertegenwoordigt Azie met muziek uit de Himalaya.

Van 24 tm 26 maart zijn de concerten in Lima in Parque de la Exposicion, op 28 maart is het te beluisteren in Cuzco en op 30 maart in Ayacucho.

 

  

 

Dakar 2018 start waarschijnlijk in Peru
(01 februari 2017)

Het is nog niet honderd procent zeker maar de minister van buitenlandse handel en toerisme, Eduardo Ferreyros, heeft goede hoop dat de Dakar rally in 2018 in Peru zal starten. Dat is goed nieuws want dit betekent volgens de minister een extra inkomen van zo´n 300 miljoen US dollar wat ondermeer door de bezoekers zal worden uitgegeven aan hotels, voedsel en transport. Ferreyros  baseert zijn optimisme op gesprekken die hij gevoerd heeft met de leiding van dit evenement. De laatste keer dat de Dakar rally Peru aandeed was in 2013. Destijds inversteerde Peru US$ 6 miljoen in infrastructuur. Traditie getrouw vindt deze rally plaats gedurende de eerste dagen van januari.

 

   

Nederland is de grootste afnemer van Peruaanse bananen
(12 januari 2017)

2016 was werderom een goed jaar in Peru voor de bananen export. In de eerste tien maanden van dit jaar werd er voor ruim US$ 128 aan bananen geexporteerd. Dat is 7% meer dan gedurende dezelfde periode in 2015.

Grote afnemers zijn China, Duitsland en Mexico, maar de aller grootste afnemer was Nederland. Ruim een derde van alle bananen werden naar Nederland geexporteerd.

  

 

Nieuws jaren 2015-2016

 

NIEUWS EN FEITEN OVER PERU UIT DE JAREN 2015 EN 2016

 

2016 ▼

 

Er zijn nog geen concrete plannen omtrent een kabelbaan in Lima
(
10 november 2016) )

In navolging van enkele andere grote steden in Zuid-Amerika zoals Rio de Janeiro en La Paz wilt ook Lima een kabelbaan als een vorm van openbaar vervoer. Het is de bedoeling om de wijken Independencia en San Juan de Luricancha met elkaar te verbinden. In mei van dit jaar verklaarde de minister van huisvesting dat nog deze maand met de bouw van de kabelbaan begonnen zou worden, maar nu blijkt dat niet zijn ministerie maar het ministerie van transport hier verantwoordelijk voor is. Deze vorm van openbaar vervoer is een groot succes in bovengenoemde steden, maar het kan nog wel even duren voordat het zover is in Lima vanwege de hoge kosten die geschat worden op zo’n 100 miljoen amerikaanse dollar. Het oorspronkelijk plan was dat de kabelbaan eind 2017 klaar zou zijn en het een totale lengte van 6,4 kilometer zou hebben

  

 

 

ZAFRA, een groot Afro-Peruaans cultureel evenement in Lima
(04 oktober 2016) )

Ongeveer 2% van de totale bevoling van Peru heeft afrikaans bloed in zich. We hebben het over ruim 600.000 mensen die afstammelingen zijn van slaven die gedurende de koloniale tijd naar Peru gevoerd werden om op de suiker en katoen plantages te werken. Deze Afroperuanos wonen  tegenwoordig  voornamelijk aan de kust tussen Lima en Nasca. Hun tradities leven nog steeds voort vooral in muziek en dans. 

 

Het project ZAFRA heeft tot doel om aandacht te geven aan de Afro-Peruaanse cultuur. Van 1 tot 4 november worden er in diverse theaters in Lima voorstellingen gegeven die gebaseerd zijn op de Afro-Peruaanse cultuur. De voorstellingen bestaan ondermeer uit toneel, dans, muziek en poezie. Voor dit jaar hebben reeds 6 grote toneel gezelschappen en 90 artiesten hun medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend evenement zal worden.

  

 

Nieuw 4 sterren hotel tegenover het vliegveld van Lima
(03 september 2016) )

Goed nieuws voor mensen die erg laat aankomen in Lima of die een vroege vlucht vanuit Lima hebben en graag dichtbij het vliegveld willen slapen. The Holiday Inn Lima Aiport hotel wordt namelijk gebouwd recht tegenover de ingang van het vliegveld Jorge Chaves. Het vier sterren hotel zal 179 kamers krijgen en de verwachting is dat het in November 2017 klaar zal zijn. Er bestaat overigens reeds een drie sterren hotel tegenover het vliegveld dus het is geen probleem als je voor November 2017 in Lima aankomt en dichtbij het vliegveld wilt slapen.

 

De documentaire "River of Gold" gaat deze week in première tijdens het Lima film festival
(08 augustus 2016)

Deze documentaire werd gemaakt door de twee journalisten,  Ron Haviv en Donovan Webster, die bekend zijn van het verslaan van oorlogen. Zij werden begeleid door bioloog Enrique Ortiz. Verder werkte mee aan deze  documentaire Herbie Hancock en de actrice  Sissy Spacek. De documentaire gaat over illegale goudwinning in het het Amazone gebied van Peru.

Er werd gefilmd in gebieden waar buitenstaanders niet welkom zijn en het was er gevaarlijk. we krijgen onder andere beelden te zien van vaten vol met het giftige mercurie, kinderslavernij en prostitutie en het is zondemeer schokkend te noemen aldus producente Sarah Dupont 

 

De beste culinaire bestemming in Zuid-Amerika is wederom Peru?.
(08 juli 2016)

Voor de vijfde keer op rij is ook dit jaar Peru weer verkozen tot de beste culinaire bestemming in Zuid-Amerika. De prijs werd onlangs uitgereikt tijdens de World Travel Awards (WTA) 2016 aan de minister van buitenlandse handel en industrie Magali Silva Zij wees erop in haar toespraak dat deze prijs het resultaat was van het harde werken van alle peruanen die van nature erg creatief zijn met het bereiden van nieuwe gerechten. De meest bekende schotel van Peru is “Ceviche” een absolute must wanneer je Peru bezoekt. Deze schotel is gebaseerd op vis en / of schaaldieren gemarineerd in citroensap. Een andere indicatie dat het goed eten is in Peru is dat drie van de beste vijftig restaurants ter wereld zich in Peru vinden. De complete lijst is te vinden op https://www.finedininglovers.com/blog/news-trends/50-best-restaurants-2016-list/  Restaurant Central staat in deze prestigieuze lijst op nummer 4 en is hiermee het beste restaurant in Zuid-Amerika. Restaurant Maido staat op nummer 13 en Astrid Y Gastón staat op nummer 30. Al deze restaurant bevinden zich in Lima.

  

Wie is Pedro Pablo Kuczynski, de nieuwe president van Peru?
(10 juni 2016)

Het was voor lange tijd erg spannend maar uiteindelijk bleek Pedro Pablo Kuczynski, beter bekend als PPK, toch ongeveer 41.000 stemmen meer vergaard te hebben dan zijn opponent Keiko Fujimori de dochter van ex president Alberto Fujimori. Dit betekent dat PPK voor de komende 5 jaar de nieuwe president van Peru zal zijn. 

Pedro Pablo Kuczynski is momenteel 77 jaar oud en werd in 1938 in Lima geboren. Zijn moeder is Zwitserse en zijn vader een joodse dokter uit Duitsland met een Poolse achtergrond die in 1938 Berlijn ontvluchtten. PPK won een internationale studiebeurs en studeerde filosofie, politieke wetenschappen en economie in Oxford. Later studeerde hij ook nog aan de Princeton University in Amerika. Hij werkte onder meer als investeerder in Wallstreet en als president van de Centrale Bank van Peru. Hij was minister van mijnbouw tijdens de tweede regering van Terry Belaunda en  minister van economische zaken tijdens de regering van Alejandro Toledo.   

In zijn verkiezingsbelofte beloofde hij dat hij een transparent beleid zal voeren, dat hij de Peruaanse economie nieuwe impulsen zal geven en dat iedereen in Peru toegang zal hebben tot schoon drinkwater.

 

  

De peruaanse granaatappel is erg populair in Nederland.
(24 april 2016)

De vrucht van deze plant die tot de kattenstaartfamilie behoort is tegenwoordig erg populair in Nederland. In vergelijking met de eerste twee maanden van 2015 is de verkoop van deze vrucht gedurende de eerste twee maanden van 2016 met 97% gestegen. Peru exporteerde in deze 2 maanden 4.2 miljoen dollar aan granaatappels. Nederland is met 67% van alle export de grootste afnemer van deze peruaanse granaatappels, maar ook in Japan, Rusland en Spanje is de vrucht erg gewild.  

Het  is te hopen dat kleine boeren zich bewust worden van de populariteit van deze vrucht zodat zij overgaan van de produktie van rijst naar de produktie van granaatappels omdat dit veel minder kostbaar irrigatie water vereist. 

 

 

  

Presidentsverkiezingen gaan naar de tweede ronde.
(11 april 2016) 

Het was gisteravond laat na het tellen van de eerste stemmen al meteen duidelijk dat er een tweede ronde nodig is tussen de nummers 1 en 2 om te bepalen wie de nieuwe president van Peru zal worden omdat geen van de kandidaten de vereiste meerderheid van 50% + 1 stem zal halen. Keiko Fujimori zal als eerste eindigen met iets minder dan 40% van het totaal uitgebrachte stemmen terwijl veteraan Pedro Pablo Kuczynski met iets meer dan 20% van de stemmen als tweede zal eindigen. Veronika Mendoza zal met iets minder dan 19% van de stemmen als derde eindigen. De officiele uitslag zal pas over een week bekend worden als alle stemmen geteld zijn, maar het staat nu dus al vast wie er naar de tweede ronde zullen gaan.   

 

 

Minister van Binnenlandse zaken vraagt aan FBI om een kantoor in Peru te openen.
(5 maart 2016) 

Omhet  terrorrisme en het op grote schaal van smokkelen van drugs beter te kunnen bestrijden heeft de huidige minister van binnenlandse zaken, Jose Luiz perez Guadalupe, aan de amerikaanse ambassadeur te Peru gevraagd of het mogelijk zou zijn dat de FBI een kantoor zou openen in Peru. De FBI zou dan ook beter de de nationale politie kunnen helpen met trainingen en het toepassen van nieuwe technieken  De bedoeling is om samen met de FBI de strijd tegen de georganiseerde misdaad aan te gaan. 

Een nieuw boek van Mario Vargas Llosa komt uit op 3 maart.
(8 februari 2016) 

Op 3 maart komt een nieuw boek uit van de peruviaanse Nobel prijswinnaar Mario Vargas Llosa. In het spaans heet het boek “Cinco esquinas” hetgeen de 5 hoeken betekent en dit verwijst naar een gevaarlijke buurt in een achterstandswijk in Lima. Het verhaal speelt zich hier af tijdens het bewind van president Alberto Fujimori in de jaren 90 en gaat vooral over corruptie en angst.  

Vargas Llosa was tijdens de presidentsverkiezingen van 1990 zelf een kandidaat en werd destijds verslagen door Fujimori. Momenteel is de dochter van Fujimori een belangrijke gegadigde om de presidentsverkiezingen van 10 april te winnen. Het is dan ook niet toevallig dat dit boek ruim 1 maand voor de verkiezingen uitgebracht wordt en dit boek zal Keiko Fujimori zeker niet helpen. Vargas Llosa noemt haar dan ook steevast de dochter van de dictator.        

 



Een 3500 jaar oud geraamte ontdekt in Lima
(22 januari 2016)


Archeologen hebben een geraamte ontdekt in Lima dat zo’n 3500 jaar oud is. De vondst werd gedaan tijdens opgravingen op een archeologische plek dat bekent staat als El Paraiso. Vermoedelijk betreft het een weefster want behalve voedsel en schaaldieren werd samen met het geraamte ook gereedschap aangetroffen om te kunnen weven.

2016 ▲ 

2015 ▼

De luchthaven van Lima bestaat 50 jaar
(30 december 2015) 

De internationale luchthaven van Lima bestaat vandaag precies 50 jaar. In die 50 jaar is er heel wat veranderd. Er zijn heel wat verbouwingen geweest en de luchthaven is nog steeds groeiende. Sinds 2001 is de oppervlakte van de terminal meer dan verdubbeld van 39000 vierkante meter naar ruim 86000. Momenteel werken er zo’n 16000 mensen op de luchthaven. Er zijn 80 winkels en de souvenirs die het meest verkocht worden zijn chocolade en Pico. In 2014 maakte meer dan 16 miljoen passagiers gebruik van deze luchthaven. In 2005 waren dit nog slechts zo’n 5 miljoen.

Peruanen kunnen waarschijnlijk in de tweede helft van 2016 zonder visum naar de Schengenlanden reizen
(05 december 2015)

Het is een proces dat al jaren aan de gang is maar eindelijk zijn we bij de laatse fase aangekomen. Het biometrisch paspoort.  Volgens Alonso Seguro, de minister van economische zaken, is dit nieuwe paspoort gereed binnen de eerste zes maanden van 2016. Hij ontkent dat Peru erg laat aan het ontwerp van dit nieuwe paspoort is begonnen. Volgens hem ligt het prototype reeds klaar. Colombia begon dit zelfde proces gelijktijdig met Peru, maar omdat hun paspoort al klaar is kunnen zij nu al zonder visum naar de  26 Schengenlanden reizen.

 

 Enorm veel vraag naar kaartjes voor het concert van de Rolling Stones in Lima

(13 november 2015)

De Rolling Stones bestaan al ruim vijftig jaar en hebben over de gehele wereld concerten gegeven maar volgend jaar is het de eerste keer dat ze in Lima optreden. Het concert zal plaats vinden op vrijdag 6 maart. Er is plek voor 60.000 mensen in het stadion, maar binnen de eerste drie dagen van de voorverkoop waren er al 35.000 kaarten verkocht. De VIP plaatsen die bijna 700.00  Euro per stuk kosten waren al  binnen 50 minuten uitverkocht. Het is dus duidelijk dat er grote belangstelling voor dit evenement bestaat.  

Peru probeert zich te kwalificeren voor het wk voetbal van 2018. 
(07 Oktober 2015)

Deze week beginnen de kwalificatie wedstrijden voor het wk voetbal van 2018 in Rusland. Op donderdag speelt Peru de eerste wedstrijd uit tegen Colombia in Baranquila en op dinsdag 13 speel Peru thuis in Lima tegen Chili.  Alle tien landen van Zuid Amerika zitten in een pool en spelen twee keer tegen elkaar. De beste vier landen plaatsen zich direct terwijl het vijfde land zich alsnog kan plaatsen als het wint van de nummer 5 uit Azie. Ook dit jaar zijn de verwachtingen weer erg hoog. Gelukkig zijn de resultaden die behaald zijn in het veleden geen garantie voor de toekomst, want de laatste keer dat Peru zich wist te plaatsen voor dit eindtoernooi was in 1982 toen het gehouden werd in Spanje.

  

Freddy Ternero onder grote belangstelling te Lima begraven 
(22 September 2015)

Afgelopen vrijdag 18 september overleed op 53 jarige leeftijd Freddy Ternero. Hij was de enige trainer die er in geslaagd is om een internationale beker te winnen met een voetbalteam uit Peru. In 2003 won hij met Cienciano uit Cuzco la copa Sudamericana in de finale tegen River Plate en in het daarop volgende jaar won hij met hetzelfde team de Recopa tegen Boca Juniors.  

 

Santa Rosa de Lima ook dit jaar volop gevierd
(01 September 2015)


Afgelopen zondag werd ook dit jaar Santa Rosa de Lima gevierd met een massale processie op het hoofdplein van de stad Lima.Santa Rosa de Lima was de eerste persoon uit de nieuwe wereld die tot heilige verheven werd. Dit gebeurde door de Paus Clement in 1671. Ze werd in 1586 te Lima geboren en ging door het leven als Isabele Flores de Oliva. Ze stierf op 31 jarige leeftijd en wijdde het grootste gedeelte van haar leven aan de armen. Op een gegeven moment gedurende haar leven veranderde haar gezicht voor korte tijd in een roos en daarom kreeg zij de naam Santa Rosa de Lima. Zij is de beschermelinge van Peru en de Philipijnen en ook van de peruaanse politie en leger. 

Machu Picchu mountain en Huayna Picchu mountain gesloten in April 2016
(14 Augustus 2015)

Opgelet met het plannen van je vakantie voor volgend jaar april indien je de bergen Machu Picchu en of Huayna Picchu wilt beklimmen. Het INC (Instituto Nacional de Cultura) heeft bekend gemaakt dat vanwege onderhoudswerken de bergen gedurende enige tijd in april 2016 gesloten zullen zijn voor het publiek. Huayna Picchu is gesloten van 1 tm 15 april en Machu Picchu Mountain van 16 tot en met 30 april. De ruines van Machu Picchu blijven wel gewoon open voor het publiek gedurende deze tijd. Het betreft dus uitsluitend bovengenoemde bergen en dus niet het park met de ruines en ook de Inca trail zal hier geen hinder van ondervinden.

 

1.3338.000 toeristen bezochten de Cuzco regio gedurende het eerste semestre van dit jaar  
(08 Augustus 2015)

De Cuzco regio werd gedurende de eerste zes maanden van dit jaar bezocht door ruim een miljoen driehonderdenachtendertigduizend toeristen. Het betrof zo´n 460.000 toeristen uit Peru zelf en ongeveer 878.000 toeristen uit het buitenland. In vergelijking met 2014 betekent dit dat er dit jaar gedurende deze periode ongeveer 82.000 meer toeristen naar de regio Cuzco zijn gekomen.

 

Peru is zich aan het voorbereiden op de Pan American Games 2019
(21juli 2015)

President Ollanta Humala verklaarde dat Peru zich nu reeds aan het voorbereiden is op de Pan American Games die in 2019 in Lima gehouden zullen worden. ODEPA de organisatie die de spelen aan Peru had toegewezen, had eerder dit jaar ineens twijfels of Peru wel in staat zou zijn om dit evenement te kunnen organizeren. Na een grondige inspectie is men tot de conclusie gekomen dat deze twijfels onterecht waren en blijft men bij de beslissing om de spelen aan Lima toe te wijzen. 
 

 

Druiven, asperges en avocados vanuit Peru naar Nederland
(12 juni 2015)

Druiven, asperges en avocados behoren tot de belangrijkste agrarische export produkten van Peru en de landen die het meests van deze produkten afnemen zijn de Verenigde Staten en Nederland. Gedurende 2014 is de produktie van advocados zelfs met 16% toegenomen. De produktie van druiven, asperges en avocados begon slechts 10 jaar geleden serieuze vormen aan te nemen toen de vraag hierna in de VS en Nederland enorm toenam. Gedurende deze 10 jaar nam de produktie van druiven alleen al toe van US$ 34 miljoen naar US$ 632 miljoen terwijl de export waarde  van asperges  in 2014 US$ 383 miljoen bedroeg en die van avocados US$ 307 miljoen.

  

Starbucks in Europa verkoopt koffie uit Cuzco
(29 mei 2015)

Verschillende Starbucks vestigingen in Europa zullen voortan koffie verkopen die uit de Cuzco regio komt. Starbucks Origin Espresso Peru Cusco koffie zal verkrijgbaar zijn in meer dan 2000 vestigingen in 20 Europese landen. Vorig jaar bedroeg de totale waarde van de koffie export nog US$ 739 miljoen, maar dit nummer zal nu ongetwijfeld toenemen. De koffiebonen die door Starbucks gebruikt worden, groeien in de provincie La Convencion op een hoogte van ongeveer 1650 meter boven zeeniveau. Onveer 250 kleinere koffieboeren zullen baat hebben bij deze nieuwe deal met Starbucks.

 

Vanaf 2016 zal het mogelijk zijn om een preventieve prik tegen Dengue te krijgen.
(04 mei 2015)

Dit is erg goed nieuws voor de toeristen die volgend jaar ondermeer het Amazone gebied of andere warme streken van Peru willen bezoeken. Ofschoon relatief weinig toeristen deze ziekte opliepen is het toch wel een fijn idee dat er nu een vacune beschibaar zal zijn. Het virus wordt overgedragen door de mug  Aedes Aegypti die erg veel voorkomt in warme streken. Elk jaar krijgen wereldwijd velen mensen Dengue en dit gebeurt voornamelijk in Latijns America en Azie. De kenmerken zijn zeer hoge koorts en uiters pijnlijke gewrichten. De meesten slachtoffers komen er na een week of twee in bed weer boven op, maar soms is er blijvende schade aan organen zoals de lever en soms is het zelfs dodelijk. Het treft voornamelijk de lokale bevolking. Na 20 jaar onderzoek heeft het Pasteur instituut nu een formule gevonden die een preventieve werking heeft.

Nieuwe burgermeester sluit Plaza de Armas van Cuzco voor alle verkeer.
(11 april 2015)

Het lijkt wel of alle nieuwe burgereesters van Cuzco hun ambtstermijn willen beginnen met een schokkerende maatregel. Zo ook Carlos Moscoso. Vanaf gisteren is de Plaza de Armas, het belangrijkste plein in het centrum van Cuzco voor alle verkeer gesloten. Aan dit plein zijn ondermeer de katedraal en de Jesuieten kerk gevestigd. Wat het preciese doel van deze maatregel is, is onduifelijk, maar de plaatselijke middenstand is er niet blij mee en de meesten inwoners van Cuzco zijn dat ook niet. Het leidde gisteren ot velerlei langdurige opstoppingen in het verkeer in het centrum van Cuzco en sommige straten zijn ineens ontzettend moeilijk bereikbaar. Voor de komende week zijn protesten aangekondigt tegen deze maatregel

Renato Tapia schittert in de vriendschappelijke interland tegen Venezuela.
(31 maart 2015)

In de Achterhoek wisten ze het natuurlijk al heel lang maar vandaag hebben de Peruanen het zelf ook nog een keer kunnen zien. Renato Tapia de jonge middenvelder van FC Twente kan heel erg goed voetballen. De vriendschappelijke interland tegen Venezuela werd met 0-1 verloren, maar Renato Tapia werd na de wedstrijd uitgeroepen tot de beste speler van het peruaanse elftal.

Vandaag begint het grote wijnfeest in Ica
(06 maart 2015)

Van 6 tot 10 maart vindt in Ica een groot wijn festival plaats. Het is in de regio Ica waar zich de beste wijngaarden van Peru bevinden. Behalve wijn komt ook de Pisco uit dit gebied. Pisco is de nationale drank van Peru en is de ingredient voor de befaamde Pisco Sauer. Ica ligt ongeveer 350 kilometer ten zuiden van Lima. Bussen tussen Lima en Ica doen ongeveer 4 uur over deze reis.

In totaal verwacht men zo’n 40.000 bezoekers voor dit feest. De meesten komen uit Lima omdat het relatief dichtbij ligt.Bezoekers kunnen het hele proces zien dat nodig is om wijn en Pisco te vervaardigen. Verder zullen er nog traditionele dansen uit de regio te zien zijn en is er ook een show met paarden. Maar liefst negen wijngaarden zullen aan de festiviteiten meewerken.

Peruaanse film wint prijs  op het Inernationale Film Festival Rotterdam
02 februari 2015

De peruaanse film Videophilia van Juan Molero heeft een Tiger Award gewonnen op het Inernationale Film Festival Rotterdam. Deze prijs wordt toegekend aan beginnende  jonge filmmakers die hun eerste of tweede film gemaakt hebben. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1995 en het is de eerste keer dat een film uit Peru deze prijs wint.

De film gaat over verveelde tieners die veel van hun tijd doorbrengen in de internetcafes in Lima. Deze tieners zoeken avontuur en komen in allerlei moeilijkheden. Deze film gaat gedeeltelijk over ervaringen die de filmmaker zelf heeft beleefd.

Het feest van de “Virgen de la Candelaria” genereert meer dan 20 miljoen Soles
(27 januari 2015)

Elk jaar vindt er in februari een groot feest in Puno plaats dat twee weken duurt. Ook dit jaar zijn de voorbereidingen voor het feest van de “Virgen de la Candelaria” weer volop aan de gang. Dit jaar wordt het gevierd van 1 tot 15 februari. Volgens een van de organizatoren “Javier Ponce” die president is van de Federatie van Folklore en Cultuur in Puno, genereert dit feest een omzet van meer dan 20 miljoen Soles. Vooral hotels en restaurants profiteren volop van dit feest, maar ook bedrijven die kleding en muziekinstrumenten verhuren doen  het erg goed.  Puno verwacht gedurende deze twee weken ruim 300.000 toeristen. Een groot gedeelte komt uit Peru, maar ook toeristen van buiten Peru komen speciaal voor dit festival naar Puno. Volgens Javier Ponce zullen er ruim 100.000 dansers en 40.000 muziekanten aanwezig zijn.

 

2015 ▲

 

Nieuws jaren 2011-2012

NIEUWS EN FEITEN OVER PERU UIT DE JAREN 2011 EN 2012

2012 ▼

Steeds meer mensen komen vanwege vogeltjes naar Peru
(13 december 2012)

Meer en meer  toeristenen komen naar Peru om redelijk zeldzame vogeltjes te zien in de vrije natuur. Dit is een specifieke vorm van toerisme waar flinke groei inzit en Peru heeft op dit gebied veel te bieden. Dit jaar gaven 17,450 toeristen aan dat het zien van vogeltjes de belangrijkste redden was om Peru als vakantie bestemming te kiezen. Dat is een toename van 6% in vergelijking met 2011. In Peru zijn 1836 verschillende soorten vogels aanwezig waarvan 120 uitsluitend in Peru voorkomen.

Restaurants in Peru staan nu op de derde plaats
(28/11/12)

Peru staat op de derde plaats als de vraag is in welk land je het lekkerst kan eten. Dit bleek uit  een enquete uitgevoerd door Tripadvisor onder ruim7600 Europese toeristen. Na Mexico en Turkije schijnen de restaurants alhier toch de lekkerste gerechten te serveren. De restaurants in Peru scoorden een gemiddelde van 4.24 terwijl 5 het hoogste bereikbare was. Met dit resultaat bleef Peru voor landen als Ierland (4.21), Thailand (4.19), Japan (4.10) en Spanje (4.09).

Volgens de kamer van koophandel en toerisme I miljoen toeristen in Machu Picchu in 2013.
(23 november 2012)

Volgens de peruaanse kamer van koophandel en toersime is het goed mogelijk dat in 2013 ruim 1 miljoen toeristen Machu Picchu zullen bezoeken. Dit is voornamelijk het gevolg van een zeer sterke advertentie campagne die voornamelijkgevoerd is in landen waar mensen relatief gezien nog weinig naar het buitenland op vakantie gaan zoals Brazilie en Rusland. In da afgelopen paar jaar lag het gemiddeld aantal jaarlijkse bezoekers voor Machu Picchu rond de 630.000 dus dit zou een stijging van zo´n 40% betekenen.

Peru is de favoriete bestemming van de Chilenen
(23 oktober 2012)

Volgens het chileense nationale bureau van toerisme reisden 987.737 chilenen dit jaar naar Peru.En dat alleen nog maar gedurende de eerste acht maanden van dit jaar. Dit is opmerkelijk omdat voor het eerst in de geschiedenis Argentinie niet meer de favoriete bestemming van de chilenen is. De chilenen reizen vooral naar Arequipa, Lima, Cuzco en de stranden in het noorden. Ze verblijven gemiddeld 7 dagen in Peru.

Ruim 6% meer buitenlandse toeristen in Arequipa
(20 september 2012)

In de eerste zeven maanden van dit jaar bezochten 115.268 buitenlandse toeristen de stad Arequipa. Dit betekent een stijging van ruim 6% in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Meer dan de helft van deze toeristen kwamen uit Europa. De belangrijkste atrakties zijn het Santa Catalina klooster,  de katedraal en de Colca Canyon.

 Dag van de koffie in Peru gevierd
(27 augustus 2012)

Afgelopen vrijdag vierde men in Peru de dag van de koffie. Op dit moment is Peru de drie na grootste koffie exporteur in de wereld en vier na grootste koffie producent. Ofschoon er veel koffie geproduceerd en geexporteerd wordt, wordt er in Peru zelf verhoudingsgewijs maar weinig koffie gedronken, Gemiddeld drinkt men in Peru slechts 500 gram koffie per jaar en dat is heel wat minder dan de buurlanden Columbia en Brazilie waar  gemiddeld bijna 6 kilo koffie per persoon gedronken wordt.

Elke vierde vrijdag in Augustus is de dag van de koffie in Peru. Het doel hiervan is om de lokale koffie consumptie te stimuleren. Starbucks gaf gratis koffie aan iedereen die met zijn eigen mok de winkel binnen kwam.

 

Peru is een van de meest gelovige landen in de wereld
(10 augustus 2012)

Peru is een van de tien meest gelovige landen in de wereld. Dit bleek uit een opinie peiling die afgelopen donderdag gehouden werd. Maar liefst 86% van de ondervraagden verklaarde er een geloof op na te houden terwijl  3% bekende atheist te zijn. De overigen verklaarden niet gelovig te zijn ofwilden geen antwoord geven.

Het overgrote deel van de gelovigen is aktief  rooms katholiek. Processies en andere rooms katholieke evenementen nemen dan ook een belangrijke plaats in in de Peruaanse samenleving. Onder de meeste bekende processies zijn die van de Senor de Temblores in Cuzco en EL Senor de los Milagros in Lima, maar er zijn vele vele anderen over het gehele land, vooral gedurende de heilige week net voor Pasen waarbij het grootste gedeelte van de bevolking zeer aktief deelneemt.

De Verenigde Staten sturen historische voorwerpen terug naar Peru
(19 juli 2012)

Wederom zijn  historische voorwerpen die Peru uitgesmokkeld waren, teruggestuurd naar Peru. Dit keer stuurden de Noord Amerikaanse autoriteiten 14 voorwerpen naar de peruaanse ambasade in Washington waar deze met een officiele feestelijke ceremony in ontvangst werden genomen.  Het betreft ondermeer 9 schilderijen uit het colonial tijdperk en 4 voorwerpen die meer dan 2000 jaar oud zijn.

De voorwerpen werden opgespoord in verschillende onderzoeken. De criminele onderzoeken vonden plaats in New York, Delaware en Texas. Sommige van de schilderijen werden geveild in Houston en Austin terwijl sommige van de andere voorwerpen werden aangeboden op de internetsite ebay.

Cuzco is verkozen tot de beste stad in Latijns Amerika.
(10 juli 2012)

De lezers van het blad Travel and Leisure hebben Cuzco verkozen tot de beste stad in Latijns Amerika. In 2011 stond Cuzco nog op de tweede plaats achter Buenos Aires, maar dit jaar werd de eerste plaats behaald. Buenos Aires eindigde dit jaar als tweede en Rio de Janeiro als derde. De lezers stemden ondermeer op de volgende  criteria;  Interesante plekken om te bezoeken, kultuur, kunst, restaurants, bars, inkopen doen, hoe de mensen omgaan met toeristen, en waarde voor geld.

Duitsland stuurt een 600 jaar oude mummie terug naar Peru.
(21 juni 2012)

Afgelopen week heeft Duitsland een zeshonderd jare oude mummie terug gestuurd naar Peru. De mummie verliet in 1986 Peru op illegale wijze, maar werd onlangs overhandigt aan een tijdschrift in Munchen. Het tijdschrift wist niets af van de herkomst van deze mummie en liet het onderzoeken. Het etnologisch museum van Munchen stelde vast dat het om een peruaanse mummie ging, waarschijnlijk van de Huaraz regio, en stelde de peruaanse ambassade in Duitsland op de hoogte. De peruaanse ambassade kreeg volop medewerking van de duitste autoriteiten en zodoende kon de mummie spoedig terugkeren naar Peru. De mummie kwam aan in Lima in het presidentiële vliegtuig van Peru.

Acht dagen na Corpus Christi was het wederom groot feest in Cuzco
(16 juni 2012)

Ook dit jaar was Corpus Christi weer een groot feest in Cusco. De beelden van allerlei heilige uit verschillende kerken worden die dag door de straten gevoerd en vervolgens in de katedraal achtergelaten. Traditie getrouw wordt er die dag ook lekker gegeten op de markten. De traditionele schotel bestaat uit cuy (Guinea pig), kip, aardappel, mais, torron (een soort pannekoekje) en zeewier. Precies een week later wordt deze traditionele schotel nog steeds op alle marktjes en straathoeken aangeboden en komen alle beelden van de heilige de katedraal weer uit om vervolgens naar hun eigen kerken terug te keren.  Deze processie is een groot event dat jaarlijks in de maand juni terugkeert. Dit keer hebben we de processie van 14 juni 2012 gefilmd  en op youtube gezet in  drie korte filmpjes. Je kunt dit zien op de volgende links: http://youtu.be/mgFvneTqqy4    http://youtu.be/YkxaVn4VLuk en http://youtu.be/vZceSQ–SBY

Mick Jagger krijgt ongebruikelijk verzoek van Peruaanse belangengroep
(04 juni 2012)

Een nogal ongewoonlijk verzoek is zojuist gemaakt aan Rolling Stones zanger Mick Jagger door een peruaanse belangen vereniging genaamd Survival International die het doel heeft om indianen groepen in het Amazone woud te beschermen. Het gaat om groepen indianen die leven in het Nahua-Nanti reservaat. Deze indianen behoren tot een van de weinige groepen die tot nu toe nog geen contact hebben gehad met de overige inwoners van Peru.
Helaas ligt dit bij de wet beschermde park in de buurt van een streek waar veel gas word gewonnen. De regering wil deze gas winning nu verder uitbreiden en dat zou ten koste gaan van het Nahua-Nanti reservaat en dus ook van de inwoners van dit reservaat. Mick Jagger bezocht Peru vorig jaar en ontmoette toen de kersverse nieuwe president Humala en zijn familie. Bij deze gelegenheid werd hij benoemd tot ambassadeur voor Peru van het milleu want de president zag hem als de ideale strijder om de natuur in Peru te beschermen.

In de maand juli verwacht men 300.000 buitenlandse toerisiten in Peru
(24 mei 2012)

De verwachting is dat in de maand juli 300.000 buitenlandse toeristen naar Peru zullen komen. Dit betekent 12% meer dan vorig jaar. Juli is hoogseizoen in Peru en veel buitenlandse toeristen komen juist aan het eind van die maand naar Peru. Dit valt samen met de nationale feestdagen van Fiestas Patrias op 28 en 29 juli. Ook in Augustus en September is het altijd nog flink druk. Eigenlijk begint de drukte pas weer af te nemen aan het eind van de maand november. De meeste toeristen die in maand juli verwacht worden, komen uit andere Zuid-amerikaanse landen zoals Chili, Colombia, Argentinie en Brazilie maar er zijn ook al veel boekingen vanuit Noord-Amerika en Spanje.

Gemiddeld 150 vangsten per maand van cultureel erfgoed op de internationale luchthaven van Lima
(11 mei 2012)

Het peruaanse orgaan dat belast is met het tegengaan van de illegale export van cultuur erfgoederen maakt per maand gemiddeld 150 vangsten op de internationale luchthaven van Lima.  De inspectie van de passagiers vindt 24 uur per dag en zeven dagen per week plaats. In het team bevinden zich onder andere drie archeologen en drie kunsthistorici. Ze werken samen met de medewerkers van de veiligheidsdienst van de luchthaven die alle bagage van alle passagiers scant om te zien of  zich hierin explosieven bevinden.   Deze medewerkers  zijn ook opgeleid in het herkennen van verdachte silhouetten. In geval een verdacht object gevonden wordt in een van de bagages wordt onmiddelijk een expert van het team geroepen. Blijkt het inderdaad om een cultureel erfgoed te gaan dan wordt dit in beslag genomen en wordt er een proces verbaal opgemaakt. Het aantal vangsten per maand is dalende omdat steeds meer passagiers zich bewust zijn van de controles.

De oorspronkelijke naam van Machu Picchu was Patallaqta
(02 mei 2012)

Een spaanse geschiedkundige genaamd Mari Carmen Martin Rubio heeft in de Bartolome  bibliotheek documenten gevonden die de kolonisatie van de Incas beschrijven. Het gaat om 82 hoofdstukken geschreven in 1551 door Juan de Betanazos. Tot nu toe waren slechts 18 hoofdstukken van dit werk bekent. De Betanazos is een van de belangrijste bronnen met betrekking tot informatie over de verovering van de incas. Hij had destijds gesprekken met de vrouw van de inca Atahualpa en andere tijdgenoten. Volgens haar was de plek die nu bekent staat als Machu Picchu op dat moment bekent als Patallaqta en ze vertelde eveneens aan De Betanazos dat het de wens van Pachacuteq was geweest om begraven te worden in Patallaqta. Pachacuteq was een van de meest invloedrijke  incas die omstreeks 1438 aan de macht kwam.

De woorden Machu Picchu en Patallaqta komen voort uit de quecha taal. De huidige benaming betekent “Oude Piek” (machu = oud en picchu = piek). De oorspronelijke naam betekent “Stad van Treden” (pata = trede en llaqta = stad). De peruaanse geschiedkundige Frederico Kaufmann Doig die op dit moment een boek over Machu Picchu aan het schrijven is, denkt ook dat Patallaqta de juiste benaming is voor deze historische plaats die elke dag meer dan 1500 bezoekers trekt.

 De Pisco Sour route in Lima gepubliceerd in Argentijns dagblad
(21 april 2012)

Pisco sour is de nationale drank van Peru. Pisco werd reeds in de tweede helft van de zestiende eeuw op grote schaal aan de peruaanse kust geproduceerd maar volgens de legende is de cocktail Pisco Sour in de jaren twintig van de vorige eeuw uitgevonden in het centrum van Lima. Een van de meest gerenomeerde dagbladen in Argentinie heeft deze week de Pisco Sour route gepubliceerd. Wil je deze route volgen dan mogen volgens dit dagblad de volgende bars niet ontbreken;  El Maury op de hoek van Jiron Ucayali en Carabaya en Bolívar op het San Martin plein beide in het oude centrum van Lima. Deze bars liggen aan de grondslag van deze populaire cocktail omdat de twee uitvinders van deze drank de barmannen Aquiles Condori en Graciano Cabrera hier werkten.

In San Isidro mogen de volgende bars niet ontbreken: Bar Inglés –Los Eucaliptos 590, Malabar –Camino Real 101, La Calesa –Manuel Bañón 255, Bravo Restobar –Conquistadores 1005, en Lima 27 –Santa Luisa 295. In de wijk Miraflores worden ondermeer de volgende bars aangeraden; Capitán Meléndez –Alcanfores 199, La Gloria –Atahualpa 201, en Huaringas –Ovalo Bolognesi 460.

 

Schema Parijs-Dakar 2013 bekent, rally start in Lima
(16 april 2012)

Vandaag, maandag 16 april, heeft de minister van buitenlandse handel en toerisme José Luis Silva Martinot, en de directeur van de rally Dakar-Parijs, Etienne Lavigne officiel het schema aangekondigd van dit sport evenement. De start zal plaats hebben op 5 januari 2013 in Lima en die dag eindigen de deelnemers in Pisco. Op 6 januari gaat het verder naar Nazca en op 7 januari gaat het van Nazca naar Arequipa. De rally verlaat vervolgens Peru via de grens bij Tacna. De finish vindt uiteindelijk plaats in Santiago in Chili op 20 januari. De minister is de organisatie erg dankbaar dat Lima verkozen is tot startpunt van deze wereldberoemde race.

Groot eet feest in Cuzco
(27 maart 2012)

De belangrijkste koks van Puno, Tacna, Arequipa, Ica en Lima komen binnenkort naar Cusco want op 5 en 6 april vindt hier de tweede editie plaats van gastronomische feest “Qosqo Mijuy”. Vrij vertaald uit het quechua betekent dit “ Cusco eet”. Dit jaar heeft deze editie een internationaal karakter want behalve de peruaanse koks komen er  ook top koks over uit Colombia, Mexico en Bolivia. Toch verwacht men dat de lokale koks uit Cusco de show zullen stelen met fantastische streek gerechten. Vorig jaar hebben meer dan 10 duizend mensen dit evenement bezocht.

Lima in de schijnwerpers via grootschalige internationale evenementen zoals Rock in Rio
(22 maart 2012)

Lima probeert meer in de schijnwerpers te komen door middel van het organizeren van grote internationale evenementen. Dit lukte onlangs met de finish van de rally Parijs Dakar die nu al enige jaren  niet meer op het afrikaanse continent gehouden wordt maar op het zuid amerikaanse continent plaats vindt. Lima is ook in 2013 weer van de partij , dit keer met de start van de rally op 5 januari.

Het laatste nieuwtje is dat men nu ook probeert om voor 2014 de editie van Rock in Rio binnen te halen. Dit gigantische muziek evenement vindt namelijk niet altijd in Rio de Janeiro plaats. Het heeft ondermeer al plaats gevonden in Portugal. De laatste editie vond plaats in de maand september in 2011 in Rio de Janeiro met top attracties zoals Coldplay, Red Hot Chili Peppers en Axl Rose. Volgens het gemeente bestuur van Lima is de kans groot dat het inderdaad gaat lukken om het festival binnen te halen.

 

Lima en Cuzco naar de volgende fase als een der 7 wonder steden
(09 maart 2012)

Cusco en Lima zijn genomineerd voor de volgende fase voor de nieuwe 7 Wonder steden campagne, Volgens de burgermeester van Cuzco Luis Florez  is het een eer voor de inwoners van Cuzco dat de stad zich geplaatst heeft voor de volgende fase. Dit is goed voor onze stad en goed voor ons land. We zullen er alles aan doen dat we bij de laatse zeven komen. Om dit te bereiken wil de burgermeester samenwerken met het ministerie van toerisme en buitenlandse handel, Promperu en de regionale regering. Stemmen is mogelijk voor iedereen in 2012 en 2013. De 7 winnaars zullen op 7 december 2013 bekend gemaakt worden. Voor meer informatie over hoe te stemmen zie je op http://www.n7w.com/

Dircetur inspecteert reisbureaus in Cusco
(14 februari 2012)

Dircetur het regionale overheidsorgaan dat de toeristen industrie in Cusco reguliert heeft deze week wederom verschillende reisbureaus in en in de omgeving van Cuzco gecontroleerd. Bij vele kantoren bleken de papieren niet in orde. Zo ontbraken er onder andere vergunningen of werd de adminstratie op naam van anderen gevoerd.

Dircetur zal de komende tijd verder gaan met deze controles en zal bovendien de kwaliteit van de geleverden diensten controleren. Reisbureaus die niet aan de eisen voldoen kunnen rekenen op heftige boetes en in extreme gevallen kan Dircetur zelfs overgaan tot sluiting van de reisbureaus die in gebreken blijven.

Fotos gepubliceerd van een geisoleerde inheemse indianen stam
(1 februari 2012)

Survival International een in Londen gebaseerde instelling die de belangen behartigt van inheemse volkeren  heeft vandaag fotos gepubliceerd van de  Mashco-Piro indianen. Deze  bevolkingsgroep leeft in het Manu Nationale park in het zuid oosten van Peru The Mashco-Piro groep is een van de 100 stammen die tot nu toe nog geen toenadering gezocht hebben met de moderne samenleving. De fotos zijn duidelijk maar van op grote afstand genomen.

De Mascho-Piro stam is waarschijnlijk verwant aan de  Mashcos stam, een indianen groep die aan het eind van de 19e eeuw verdreven en vermoord werd door een Peruaanse rubber baron.

Minder armoede in Peru
(05 januari 2012)

De nationale bank van Peru verwacht dat in de komende jarern steeds minder mensen in Peru in armoede zullen leven. Deze verwachting is gebaseerd op de huidige economische groei en op de verwachting dat de huidige regering meer prioriteit zal geven aan de armere klassen bij de verdeling van de welvaart. In 2010 leefde 31% van de bevolking in armoede en in 2000 was dit nog 43%. De nationale bank van Peru gaat er vanuit dat in 2016 dit percentage zal zijn terug gebracht tot 17%.

 

2012 ▲

2011 ▼

Alberto Fujimori vraagt om generaal pardon
(28 december 2011)

Ex president Alberto Fujimori heeft huidige president Ollanta Humala om een genraal pardon  gevraagd. Fujimori die veroordeeld is vanwege vermeende corruptie is ernstig ziek en zijn advocaten hebben een verzoek ingediend om hem vrij te laten op humanitaire gronden. Om aan dit verzoek te kunnen voldoen moeten er echter allerlei medische en juridische onderzoeken plaats vinden.

De bevolking is erg verdeeld over dit verzoek. Veel peruanen erkennen dat de nu 73 jarige ex president tussen 1990 en 2000 een uitstekend beleid voerde en zouden hem graag weer als een vrij man zien terwijl anderen tegen dit verzoek zijn omdat volgens hun zijn regering de mensenrechten schendde.

44 kinderlijkjes gevonden in Sillustani
(24 november 2011)

In Sillustani heeft men de overblijfsels gevonden van 44 kinderen die ruim 600 jaar geleden opgeofferd werden.  Het betreft zowel jongens als meisjes in de leeftijdsgroep van pas geboren tot drie jaar oud. De kinderen waren begraven in manden en potten rondom een graftoren die bekend staat onder de naam Chullpa Lagarto in Sillustani. Deze chullpa maakt deel uit van een archeologisch complex nabij de stad Puno.

Alle kinderen hebben een vulkanische steen op de borst en zijn omringd door offers  zoals dieren, voedsel en gruiksvoorwerpen zoals bekers en borden. De gezichten van de kinderen zijn naar het oosten gewenteld en hebben vervormde schedels. Dit wijst er op dat het de kinderen van de elite waren want reeds vanaf de geboorte werd hun schedel met opzet vervormd zodat zij zich onderscheidde van de lagere klassen.

De kinderen maken deel uit van een groep van 200 personen die men onlangs vond in de omgeving van de Chullpa Lagarto.

 

De Minister van Cultuur heeft een overeenkomst getekend om het Tahuantinsuyo Museum te creëren
(09-10-2011)

De Minister van Cultuur, Susana Baca, heeft deze week in Cuzco vergaderd met een internationale delegatie van het Smithsonian Instituut. Doelstelling was de ondertekening van een overeenkomst met deze instelling om het Museum van Tahuantinsuyo in Cuzco te creëren. De secretaris-generaal Wayne Clough kwam deze week speciaal hiervoor naar Cuzco..

Het Smithsonian Instituut is verantwoordelijk voor het grootste museum complex ter wereld. Dit lichaam beschikt over een van totaal 19 musea, 9 onderzoekscentra en 168 aangesloten musea. De totale collectie van deze organisatie bevat 137 miljoen voorwerpen waaronder kunststukken, boeken, archiefmateriaal en digitale opnamen van over de gehele wereld.Daarnaast heeft het een uitgebreid netwerk van onderzoekscentra opgezet in verschillende landen.

Reeds meer dan 2 miljoen toeristen bezochten Peru tot nu toe
(28-09-2011)

Tot nu toe hebben in 2011  ruim 2.3 miljoen toeristen Peru bezocht. Volgens het ministerie van toerisme is dit 8% meer dan vorig jaar. Het ministerie had voor heel 2011 als doel gesteld dat 2.5 miljoen Peru zouden bezoeken en het ziet er nu naar uit dat we deze doelstelling gemakkerijk zullen halen.

De helft van deze bezoekers komt uit andere Latijns Amerikaanse landen en dan met name uit Brazilie Argentinie en Chili.Ook is er sprake van een flinke toename van toeristen vanuit Frankrijk Italie en Zuid Korrea.

Resten van een kind uit het pre-koloniale tijdperk gevonden in Puno
(12-09-2011)

In een Chullpa in Silustani in de omgeving van Puno zijn de resten gevonden van een kind dat leefde in de dertiende of veertiende eeuw. De vondst werd gedaan tijdens restauratie werkzaamheden. Verder werd het geraamte van een hond een een schaal gevonden. De archeoloog Eduardo Arizaca die verantwoordelijk is voor de restauratie sluit verdere vondsten niet uit.

De beste trein in de wereld rijdt in Peru
(03-09-2011)

De luxe trein genaamd Hiram Bingham Express die tussen Cusco en Machu Picchu rijdt is verkozen tot de beste trein ter wereld  door  Condé Nast Traveller Reader´s Travel Awards. De lezers kiezen onder andere het beste hotel, de beste luchthaven, de beste luchtvaart maatschappij en de beste trein.

Deze trein is deel van de Orient Express groep. De trein bestaat uit 4 wagons waarvan een dienst doet als keuken, een als bar met een observatie platform en de overige twee wagons zijn uitgerust met confortavele stoelen en tafeltjes. Er is slechts plaats voor 84 passagiers. Het geheel is uitgerust in de Pullman stijl van de jaren twintig van de vorige eeuw.

Voor de mensen die met heel wat minder luxe kunnen leven zijn er andere treinen om Machu Picchu te bereiken zoals de Vistadome en Expedition trein die dagelijks van Cusco naar Machu Picchu gaan, maar als je een keertje de bloemetjes wilt buiten zetten dan heb je hier een pracht kans.

Mossen beschadigen Machu Picchu niet
(24-08-2011)

De mossen die op verschillende plaatsen op de stenen in Machu Picchu groeien hebben Machu Picchu niet beschadigd aldus de burgermeester van Aguas Calientes. Hij woont al meer dan 40 jaar in de buurt van Machu Picchu en heeft gedurende deze tijd altijd mos zien goeien zonder verdere nadelige gevolgen. Hij is niet tegen studies die deze wild groei tegen zouden kunnen gaan. Er zijn altijd werknemers die belast zijn met het handmatig verwijderen van de mos. Met een mesje vernietigen zij de wortels van de mos, maar vanwege het klimaat duikt het mos steeds weer opnieuw op.

Huayna Picchu heeft een limiet van maximaal 400 bezoekers per dag en moet van te voren worden gereserveerd
(05-08-2011)

De limiet van 400 bezoekers per dag voor Hauyna Picchu blijft gehandhaaft. Het enige veschil is dat het niet meer gratis is. Op het moment dat iemand besluit een reservering voor Machu Picchu te maken moet men reeds beslissen of men Huayna Picchu wilt beklimmen of niet. Er zijn nu twee entree kaartjes, een met en een zonder toegang tot Huayna Picchu. Het verschil in prijs is ongeveer US$ 10, maar als iemand een kaartje heeft voor alleen maar Machu Picchu (zonder toegang to Huayna Picchu) en daarna besluit toch Huaynna Picchu te willen bezoeken dan moet men een kompleet nieuw ticket kopen ter waarde van ongeveer US$  55. Daarom is het uiterst belangrijk dat men op het moment van reserveren aan het reisburo duidelijk laat weten of men alleen maar een kaartje voor Machu Picchu wil hebben of dat men een kaartje wenst voor Machu Picchu plus Huayna Picchu. Mocht het laatste het geval zijn, doe het ruim van te voren want er zijn slechts 400 kaartjes per dag voor Huayna Picchu. Huayna Picchu is de berg die  in de achtergrond verschijnt op vele fotos die in Machu Picchu zijn genomen. De meeste toeristen beklimmen deze berg in iets minder dan een uur terwijl de afdaling slechts de helft van de tijd in beslag neemt

Machu Picchu heeft een limiet van maximaal 2500 bezoekers per dag
(01-08-2011)

Het kwam toch wel een beetje als een verrassing de limiet van 2500 bezoekers per dag voor Machu Picchu. Voorheen was het mogelijk om zeg maar een entree kaartje aan de deur van het complex van Machu Picchu te kopen. Nu niet meer. Op aanraden van UNESCO hebben de bevoegde autoriteiten een limiet gesteld van maximaal 2500 bezoekers per dag voor Machu Picchu. Deze limiet van 2500 bezoekers werd toegepast sinds de tweede helft van de maand Juli met gevolg dat op 18 juli zo´n 80 toeristen die reeds in Aguas Calientes waren die dag Machu Picchu niet konden bezoeken. Er vond toen een absolute run plaats  op de entree kaartjes voor de daarop volgende dagen en ook die dagen raakten snel uitverkocht.  Het is daarom uiterst raadzaam je excursie naar Machu Picchu tijdig te reserveren.

Studenten beschermen attracties in Trujillo
(20-07-2011)

Ruim 3600 studenten van scholen en instituten in Trujillo in Noord Peru zullen worden opgeleid in “het toerisme bewust zijn”. Hun inzet moet zorgen voor de bescherming van de regionale en nationale attracties. Meer dan 40 scholen nemen deel.

De opleiding bestaat uit verschillende fases. Allereerst krijgen ze een opleiding die het belang van het toerisme benadrukt. De belangrijkste lokale attrakties worden uitgelegd en ook wordt veel aandacht besteed aan het behoud van het millieu. Vervolgens bezoeken de studenten de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden zoals de archeologische zone van Chan Chan, de Tempel van de Zon en de Maan en oude koloniale huizen en kerken in de stad.

De laatste fase van de opleiding, zal leiden tot de oprichting van een toeristisch club, die zal worden belast met de voortzetting van het werk.

De onlangs door Yale Universiteit geretourneerde inca stukken te zien vanaf de tweede helft van Augustus
(17-07-2011)

Ten minste vier specialisten onderzoeken de Inca stukken die onlangs zijn aangekomen in Cuzco. Deze waardevolle stukken, afkomstig uit Machu Picchu  maar meegenomen voor studie naar de Verenigde Staten bijna 100 jaar geleden, werden onlangs geretourneerd door de Amerikaanse Yale University.

Deze studies worden uitgevoerd door Peruaanse technici gespecialiseerd in metallurgie en keramiek en door archeoloogen van de Yale universiteit waaronder Richard Burger en de peruaanse Lucy Salazar.

De rector van de Universidad Nacional de San Antonio Abad del Cusco, señor Víctor Raúl Aguilar Callo is zeer verheugd met de renovatie la Casa Concha, het huis waar de stukken te zien zullen zijn. De verlichting, beveiling en andere apparatuur is allemaal nieuw aangekomen  vanuit de Verenigde Staten. Sommige apparatuur werd geschonken door de Yale universiteit, andere apparatuur ter waarde van zo´n 8 miljoen Soles moest worden gekocht. Deze kosten worden opgevangen met de entree gelden van buitenlandse toeristen. Naar verwachting zullen de historische gebruiksvoorwerpen te zien zijn voor het grote publiek vanaf de tweede helft van Augustus.

100 jarig jubileum Machu Picchu.
(05-07-2011)

De commissie belast met het organiseren van het 100-jarig jubileum van de wetenschappelijke ontdekking van Machu Picchu heeft gezegd dat Peru deze gelegenheid  moet aangrijpen om minder bekende toeristische attracties in de rest van het land te bevorderen.

De voorzitter van de commissie Ricardo Vega Llona zei: “Het belangrijkste is om te vieren hoe geweldig Machu Picchu is en we moeten het zien als een bron van trots en nationale identiteit voor alle Peruanen. Vanuit een economisch oogpunt is Machu Picchu de belangrijkste toeristische attractie van Peru en om deze reden moeten we er voorzichtig mee omgaan.

Vega Llona voegde eraan toe dat een deel van de feestelijke activiteiten activiteiten die gepland zijn voor de viering bestaan uit fotografie en schilderkunst wedstrijden, optochten, gastronomische beurzen en dat er tevens intellectuele activiteiten zullen zijn met deelname van historici, archeologen en antropologen.

Hij merkte op dat er behalve in Peru ook elders in de wereld activiteiten uitgevoerd worden ten aanzien van  het 100-jarig jubileum van de wetenschappelijke ontdekking van Machu Picchu. Zo is er op dit moment een Machu Picchu tentoonstelling in Washington waarin de informatie van de National Geographic gebruikt wordt. Deze tentoonstelling zal ook elders in de Verenigde Staten te zien zijn.

 

Yale universiteit stuurt historische stukken Machu Picchu terug
(27-06-2011)

Deze week kwamen in de stad Cusco de artefacten aan van Machu Picchu die na bijna honderd jaar door de Yale University werden terug gestuurd uit de Verenigde Staten, Deze historische voorwerpen werden vervoerd in een vliegtuig van de peruaanse luchtmacht. Aan boord was de minister van cultuur, Juan Ossio en hij werd opgewacht door politieke, militaire en kerkelijke vertegenwoordigers.

Na het ontladen van de stukken begon men met een welkomst ceremonie die werd  bijgewoond door  onder anderen de regionale president Jorge Acurio Tito, de burgemeester van Cusco, Luis Florez en de burgemeester van het  district van Machu Picchu, Oscar Valencia,.

Minister Ossio  zei:”Het is een onvergetelijke dag voor mij. Ik ben overmand door emotie, ik ben erg dol op Cusco en ik hou van deze regio, want hier maakte ik voor het eerst kennis met de cultuur.”

De rector van de Universidad Nacional San Antonio Abad de Cusco (UNSAAC), Víctor Raúl Aguilar, die getuige was van de aankomst, zei dat het een historisch moment was voor de mensen van Cusco. Hij herinnerde eraan dat de inspanningen om de overblijfselen van Machu Picchu te repatriëren was begonnen op het moment van de overgangsregering van Valentín Paniagua, en het geeft een  enorme voldoening dat dit nu uiteindelijk is bereikt.

“We zijn blij voor het ontvangen van deze onderdelen die voor honderd jaar ver van hun oorspronkelijke plaats waren Dit is de eerste stap van een grote historische redding ” aldus de rector.

Buiten het vliegveld stonden honderden studenten met vlaggen die de stukken van harte welkom heetten. Deze stukken van Machu Picchu zullen op een nog nader te bepalen datum tentoongesteld worden in Cusco in la Casa Concha dat aan de universiteit behoort.

 

Inti Raymi dit jaar ook in Lima
(21-06-2011)

Inti Raymi het “Feest. van  van de Zon”,  dat traditioneel gevierd wordt  in Cusco op 24 juni zou aan het einde van dit jaar ook georganiseerd kunnen worden in de hoofdstad Lima ter ere van het eeuwfeest van de herontdekking van Machu Picchu.

Ricardo Vega Llona, voorzitter van de commissie die belast is met het organiseren van de feestelijke gebeurtenissen voor het eeuwfeest, vertelde  dat het een initiatief is van de gemeentelijke overheden van Cusco. Die zouden heel graag  in december  het Inti Raimi festival in Lima  presenteren.

Vega Llona denkt dat dit een fantastisch idee is en hij herinnert eraan dat 2011 door de overheid via een decreet werd uitgeroepen als het jaar van Machu Picchu.

Volgende maand op 7 juli, de dag dat Machu Picchu in 2007 werd uitgeroepen als een van de nieuwe zeven wereldwonders, beginnen de feestelijkheden om het eeuwfeest te vieren. De geplande activiteiten zullen het gevoel van nationale trots en identiteit bevorderen. Naar verwachting zullen de huidige president van Peru,  Alan Garcia en de recent gekozen toekomstige president  Ollanta Humala Tasso de evenementen op 7 juli bijwonen.

 Buurtwinkels in Peru
(18-06-2011)

Vorig jaar  zijn er 143 nieuwe supermarkten, hypermarkten en gemakswinkels, geopend in Peru, maar deze nieuwe openingen bedreigen op geen enkele manier  de 65.000 traditionele bodega’s, beter bekend als buurtwinkels of hoekwinkels. Deze keine buurtwinkels zijn verantwoordelijk voor 70% van de totale omzet in deze sector ofschoon 61% van deze winkels slechts uit een kamertje bestaat. Vroeger waren deze winkels overwegend in eigendom van Chinezen, maar tegenwoordig zijn 75% van dit soort winkels in handen van vrouwen, veelal ex-huisvrouwen die zijn uitgegroeid tot succesvolle kleine ondernemers die meestal boven of achter de winkel wonen.

Wat  is hun geheim? De belangrijkste voordelen lijken de volgende te zijn:

1) Nabijheid: Er is altijd een nabijgelegen buurtwinkel;
2) Kleinschalige aankopen: Je kunt slechts twee sigaretten of een handvol rijst kopen als het huishoudgeld niet meer toestaat;
3) Krediet: Vaste klanten kunnen volgende week betalen of zelfs aan het einde van de maand;
4) Sociale interactie: Je kunt lekker roddelen over de laatste nieuwtjes in de buurt!

Deze buurtwinkeltjes hebben wel hun service en infrastructuur  moeten verbeteren. Zo kan je  tegenwoordig, om maar wat te noemen, in sommige buurtwinkels kant en klare sandwiches kopen, je mobiele telefoon opladen of zelfs geld uit een ATM machine halen, Toch bezit slechts 2% van de eigenaars van deze winkels een computer. Dit betekent dat hun inventarisatie  nog steeds handmatig gedaan wordt.

Hun klanten zijn voornamelijk huisvrouwen (74%) en zeven op de tien klanten zijn vaste planten die meer dan eens per dag de winkel bezoeken terwijl een andere 21%  van de klanten de winkel eens per dag bezoekt.

Fujimori erkent nederlaag
(06-06-2011)

LIMA -  De rechtse Peruaanse presidentskandidaat Keiko Fujimori heeft maandag officieel haar nederlaag in de stembusgang toegegeven. Ze zei dat haar linkse rivaal Ollanta Humala heeft gewonnen.

Ik erken zijn overwinning en wens hem geluk”, zei Fujimori in een korte toespraak. Met 90 procent van de stemmen geteld heeft Humala zijn voorsprong vergroot tot ruim 51 procent van de stemmen en is daarmee niet meer in te halen.
De strijd om het presidentschap van Peru ging lang gelijk op. Humala had eerder al de overwinning opgeëist. Hij kondigde aan een „regering van nationaal overleg” te zullen vormen. De stembusgang was zondag.

Peru viert de dag van de aardappel
(30-05-2011)

Vandaag is het de nationale dag van de aardappel en wordt er in Arequipa het feest van de Aardappel gehouden. Dit gebeurt met een verscheidenheid aan gerechten voor honderden gasten.

Zo is er causa (een soort puree)  gemaakt met spinazie en broccoli, garnalen causa, bieten causa, chocolade truffels gemaakt met aardappel, aardappeltaart en andere varianten die  zijn ingediend door 15 groepen die deelnamen aan een wedstrijd georganiseerd door de provinciale gemeente en de regionale overheid.

Het evenement heeft als doel de aandacht te vestigen op de verscheidenheid aan gerechten die worden bereid met aardappel als basis. Arequipa produceert 150.000 ton aardappelen per jaar.

De aardappel productie en consumptie in het departement  Arequipa is flink toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Volgens de minister van landbouw Jorge Villasante zal de aardappel aanplant in heel Peru dit jaar 296.000 hectare bestrijken.

Gastón Acurio een beroemde Peruaanse chef vindt dat  we vandaag niet uitsluitend moeten denken aan de heerlijke causas of aan de beroemde gevulde aardappel. We moeten ook denken aan de producenten van de aardappelen, die zich het hele jaar inspannen om hun aardappelen in onze huizen te brengen en is dit dus een mooi moment om hun te  bedanken.

Peru lanceert een nieuwe tour in het Huaca Pucllana complex in Lima 
(15-04-2011)

Een nieuwe tour naar het Huaca Pucllana ceremoniële complex, gelegen in de wijk Miraflores Lima, werd gelanceerd donderdagavond. De Huaca Pucllana ceremoniële complex is een Pre-Inca tempel complex dat zowel door de Wari als de Lima culturen werd gebruikt van 500 tot 800.

De nieuwe tour van deze on-site museum omvat de reusachtige piramide tempel gelegen in het centrum van het complex, en zeven niveaus of pleinen, die door priesters gebruikt werden om offers te doen aan de goden. Op het plein op het hoogste niveau van de piramide, ziet men replica’s van textiel, aardewerk, naalden en andere items die werden gevonden in het complex.

De piramide en de muren van het complex zijn een technisch hoogstandje op zich. De site is gebouwd met behulp van handgemaakte kleitegels die vervolgens werden gedroogd in de zon. Geen mallen werden gebruikt bij het maken van de bakstenen voor de originele constructie.

Een klein museum toont voorwerpen gevonden tijdens opgravingen van de site. Men schat dat verdere opgravingen en restauratie nog zo’n 15 a 20 jaar zal duren.

Het toerisme in Peru groeit 16 procent sinds het eerste trimester van 2010  (30-03-2011)

In Peru zijn 641.437 buitenlandse toeristen aangekomen in het eerste trimester van 2011, een groei van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010, volgens de vice-minister van toerisme Mara Seminario. Deze bezoekers zorgen voor 715 miljoen dollar aan inkomsten voor het land, wat neerkomt op een stijging van 15,4 procent ten opzichte van het eerste trimester van vorig jaar.

Meer dan de helft van de reisbureaus in Peru zijn informeel.
(29-03-2011)

De Peruaanse associatie van reisbureaus en toerisme, waarvan de Spaanse afkorting Apavit is, schat dat tussen de 55 en 60 procent van de reisbureaus in Peru informeel zijn of te wel niet-geregistreerde bedrijven zijn. Om deze reden, moeten reizigers heel voorzichtig zijn bij het kiezen van een tour pakket in de belangrijkste toeristische plekken in Peru. Er zijn bijna 4500 reisbureaus en reis organisaties die geen deel uitmaken van een formele zakelijke vereniging in de sector, en hoewel ze wellicht de goedkoopste prijzen aanbieden, zijn hun diensten niet altijd betrouwbaar.

Volgens Publio Santander, Apavit president, zijn de meeste problemen met de informaliteit in  steden zoals Cusco, Puno, Arequipa, Nasca, Lima,  Huaraz, Trujillo, Chiclayo en Piura. De problemen liggen bij aanbiedingen die zowel gericht zijn opbinnenlandse als op  buitenlandse toeristen.

“In Cusco, is dit bijvoorbeeld het geval met de verkoop van tours voor S /. 20  maar later wordt de reiziger dan verrast met extra kosten voor entree kaarten, professionele gidsen en het vervoer, “.

Carlos Canales, voorzitter van de nationale toeristische kamer van Peru, werkt aan een campagne, samen met het Ministerie van Toerisme en de procureur-generaal om een strenger beleid en controle-systeem toe te passen. De kwestie is urgent, aangezien het aantal reisbureaus in Peru groeit met een snelheid van 20 procent per jaar.

Cusco verwerft bosbrand blusapparatuur voor gebruik bij Machu Picchu (16-03-2011)

Het Regionale Instituut van Cultuur te Cusco heeft onlangs veiligheidsuitrusting verworven ter waarde van  S /. 446.830 om eventuele bosbranden in de buurt van Machu Picchu te bestrijden.

De apparatuur bestaat onder andere uit 30 slangen, twee grote watertanks, laarzen, brillen, handschoenen en 120 brandweerman helmen, evenals 30 koplampen en 60 brandwerende dekens. Het omvat ook 40 rugzakken met voorraden, 20 gereedschap kits, 120 bos brandweerman dekens, 60 bos harken, en 120 speciale bos brandweerman pakken.

Fernando Astete, directeur van het archeologische park  Machu Picchu, benadrukte dat met deze apparatuur, brandweerlieden veel efficiënter in staat zullen zijn om bosbranden te bestrijden.

Hij legde uit dat de brandwerende dekens een vlamvertragende werking bevatten, en dat in een ware vuurzee ze gebruikt kunnen worden door het personeel voor lichamelijke bescherming. De rugzakken bevatten een soort draagbaar blustoestel speciaal voor bosbranden.

Toerisme gespecialiseerd in “orchideeen” heeft een groot potentieel in Peru volgens de experts (09-03-2011)

In tien jaar tijd en met genoeg werk en onderzoek, zou het orchideeen toerisme in Peru een bevoorrechte status in de wereld hebben en een aanzienlijke inkomsten bron voor het land zijn, zei orchideeen specialiteit Jesús Purisaca. Purisaca was de organisator van de eerste wetenschappelijke Orchideeen Conferentie, die plaatsvond in Machu Picchu aan het eind van de maand februari.

“Orchideeen toerisme is een zeer belangrijk gat in de markt, en dient gestimuleerd te worden op alle terreinen”, zei hij. Purisaca, een vertegenwoordiger van de NGO Inka Terra Association, zei dat een lijst van soorten moet worden samen gesteld met hun respectievelijke locaties waar ze kunnen worden gevonden, om zodoende afzonderlijke soorten te kunnen stimuleren. Tevens kan gespecialiseerd personeel dan de diversiteit en rijkdom van de bloemen verklaren.

Hij zei dat om het welslagen van dit soort eco-toerisme in Peru te kunnen  garanderen, dit soort onderzoek moet worden aangevuld met voorzieningen voor bezoekers, zodat ze beschikken over alle nodige comfort gedurende hun verblijf in Peru en dit zodoende een onvergetelijke ervaring zal worden.

“We hebben verschillende locaties waar wij  orchideeen toerisme kunnen ontwikkelen, en meer en meer plaatsen zullen nog worden ontdekt”,aldus Purisaca.

Volgens Purisaca  zijn er in heel Latijns-Amerika 40.000 mensen betrokken bij de studie van orchideeën, waarvan slechts 500 in Peru.

“Machu Picchu is een slachtoffer van zijn eigen succes “ zegt Unesco  
(22-02-2011)

De Unesco World Heritage Site van Machu Picchu heeft te kampen met een groeiende vraag van  toeristen die de plek willen bezoeken wat goed is voor de lokale economie, maar het aantal toeristen zal  beperkt moeten worden want de World Heritage Site van Machu Picchu dient in bescherming genomen te worden. Dit zei Unesco medewerker Irina Bokova tijdens haar bezoek in Lima.

“Machu Picchu is een slachtoffer van zijn eigen succes, want de belangstelling is enorm. Maar op hetzelfde moment, voor ons en voor de Peruaanse mensen,  is er belang bij de bescherming van Machu Picchu”. Ze vertelde dit aan journalisten na een ontmoeting met president Alan García.

In 2000, voegde het World Monuments Fund (WMF), een milieuorganisatie uit New York Machu Picchu toe aan zijn grijze lijst van de 100 meest bedreigde monumenten. Later verwijderde ze Machu Picchu van deze lijst nadat de Peruaanse overheid plannen afkeurde om het aantal bezoekers te verhogen en tevens een dagelijks limiet stelde voor het aantal deelnemers aan de Inca trail.

Bokova beweerde dat  de klimaatverandering  ”gevaarlijke” gevolgen heaft die leidt tot beschadiging van de 15e eeuwse Inca stad. Ze zei dat haar kantoor een plan wilt ontwikkelen om de archeologische site te beschermen, maar heeft niet aangegeven wanneer een Unesco-plan hiervoor zal worden onthuld.

De belangrijkste toeristische bestemming in Peru, is Machu Picchu en is gekozen tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen. De ontbossing heeft geleid tot bezorgdheid over de aardverschuivingen in de buurt van de site die 2.800 meter boven de zeespiegel ligt.

De site was eens een mysterieuze en verborgen complex van  ruïnes die voornamelijk werd bezocht door archeologen en een  harde kern van Expeditions. In 1992 bezochten slechts 9000 toeristen de ruïnes. In 2002 steeg dit cijfer tot 150.000 en in 2005 kwam het aantal bezoekers dicht bij de 400.000.

Machu Picchu krijgt tegenwoordig zo’n 3.000 bezoekers per dag en is de meest bezochte historische atraktie in Zuid-Amerika. Volgens Transitions Abroad  genereert het 40 miljoen dollar per jaar voor de economie van Peru,.

Met de kracht van deze ene attractie,  Na de mijnbouw is het toerisme de tweede grootste inkomstenbron van het land, en de grootste bedrijfstak in het algemeen in de regio Cusco.

Peru promoot acht toeristische bestemmingen om Machu Picchu aan te vullen  (15-02-2011)

Peru’s minister van Toerisme Eduardo Ferreyros heeft een nieuwe campagne aangekondigd om naast het beroemde Inca-heiligdom van Machu Picchu acht nieuwe toeristische bestemmingen  te promoten. De nieuwe sites werden geselecteerd om bezoekers te helpen ontdekken dat Peru een land is van cultuur en biodiversiteit en niet uitsluitend Machu Picchu als toeristische bestemming heeft .

“Peru kan niet louter overleven op toerisme van Machu Picchu. Waar wij zijn op zoek naar zijn, zijn bestemmingen die een aanvulling vormen op Machu Picchu, maar niet een substituut voor Machu Picchu. Ferreyros zette dit uiteen in een internationale persconferentie in Lima.

De bestemmingen die het ministerie voor toerisme wil bevorderen zijn: “Ruta Moche,” bakermat van de oude beschavingen aan de noordelijke kust, Paracas en Nazca aan de zuidelijke kust,  Lima als culinaire hoofdstad, de noordelijke stranden, de Amazone rivier, de Colca Canyon in Arequipa, het departement van Cusco, en het Titicacameer.

De minister verklaard dat de promotie van deze plaatsen het werk zal zijn van vele verschillende sectoren en men verwacht resultaten slechts op lange termijn. Hij zei dat het nodig zal zijn om in deze bestemmingen het vervoer, nutsbedrijven en hotel diensten te verbeteren.

Machu Picchu, die de honderdjarige verjaardag van de ontdekking dit jaar viert, hoeft niet verder gepromoot te worden volgens de minister, want het ontvangt reeds ongeveer 2.500 bezoekers per dag. Momenteel zijn studies lopende om een passend aantal toeristen te bepalen die de ruines in de toekomst zullen kunnen bezoeken zonder nadelige effecten.

Nieuws en feitjes over Peru
vanaf 2019 tot heden

 

 

Een record aantal buitenlandse toeristen bezocht Peru in 2023.
(14 Februari 2024)

Laten we nog maar even terugkijken naar de nummers van vorig jaar. Volgens de minister van toerisme Juan Carlos Mathews kwamen er in 2023 maar liefst 2.524.658 buitenlandse toeristen naar Peru. Dat is dus meer dan twee en een half miljoen mensen en dat is ruim 25% meer dan in 2022. We kunnen dus stellen dat Peru erg in trek is als vakantiebestemming.

De meeste toeristen kwamen uit Chili (23.5%) en de Verenigde Staten (19.4%). Uit Europa kwam 14.9% van alle buitenlandse toeristen. De meeste buitenlandse toeristen arriveerden in Peru op de luchthaven van Lima (ruim 65%) terwijl zo’n 17% van de toeristen Peru via Chili binnenkwam. Ruim 8% van de toeristen kwam het land binnen vanuit Ecuador en ruim 4% via de grens met Bolivia. De rest kwam de grens over met Brazilie en Columbia. Dit zijn aantallen die veel hoger liggen dan werd verwacht, maar de minister denkt dat deze nummers in 2024 wederom overtroffen zullen worden.

 

Lucuma is door de Taste Atlas opgenomen in de lijst van de 10 best beoordeelde fruitsoorten ter wereld..
(04 November 2023)

 Lucuma, ook wel bekend als het "goud van de Inca's", is een van de Peruaanse superfoods die wereldwijd steeds meer interesse wekt vanwege zijn opmerkelijke voedingseigenschappen en veelzijdige gebruik, voornamelijk in de gastronomie. "Lucuma is een vrucht die oorspronkelijk uit het Andesgebied van Zuid-Amerika komt, met name uit de valleien van Peru, Chili, Bolivia en Ecuador. Het wordt gekenmerkt door een hoge voedingswaarde, want het zit vol calcium, proteïne, ijzer, zink en bètacaroteen," aldus TasteAtlas in zijn beschrijving van de vrucht.

De smaak kan het best worden omschreven als licht zoet en vergelijkbaar met esdoorn, waardoor het een ideaal ingrediënt is voor gebakken desserts en ijs," voegde het eraan toe. Volgens het gerenommeerde platform voor voedselliefhebbers werd het door de Inca’s en eerdere culturen gezien als een symbool van vruchtbaarheid. In sommige precolumbiaanse beschavingen zoals de Mochica, die zich ontwikkelden langs de noordkust van Peru tussen de 2e en 5e eeuw na Christus, komen lucuma en zijn zaden voor in hun keramiek en in de graven van heersers en adellijke mensen.Tegenwoordig is het van januari tot april te vinden op de meeste regionale markten. .

 

Paleontologen vinden resten van een oerwalvis.
(03 Augustus 2023)

 De resten van het zwaarste dier dat ooit op deze planeet geleefd heeft zijn gevonden in de woestijn in Peru. Het betreft een zogenaamde oerwalvis die ongeveer 20 meter lang en 340.000 kilo zwaar was en die zo een 39 miljoen jaar geleden hier voor de kust rondzwom.Op dit moment is de blauwe vinvis het zwaarste dier dat op aarde leeft, maar die weegt slechts 170.000 kilo.

De oerwalvis scharrelde zijn voedsel bijeen op de bodem van de zee en is eigenlijk meer verwant met de huidige zeekoe. De zeekoe is tegenwoordig een bedreigd diersoort. Vroeger werd er veel op gejaagd vanwege zijn olie en vlees. Tegenwoordig is het grootste problem dat zijn natuurlijke leefomgeving steeds meer bedreigd wordt. In het Peruaanse Amazone gebied net buiten Iquitos is een opvangcentrum voor de zeekoe, hier worden ze verzorgd en indien mogelijk weer terug uitgezet in de natuur. Het is mogelijk om dit opvangcentrum te bezoeken.

 

Peru is de grootste exporteur ter wereld van blauwe bosbessen.
(04 April 2023)

Peru is de grootste exporteur ter wereld van blauwe bosbessen 03 april 2023-04-02 Bij Peru denk je waarschijnlijk niet snel aan blauwe bosbessen, maar toch is dit een belangrijk export produkt binnen de peruaanse economie. In het jaar 2022 werd er zelfs voor 1,362 miljard dollar aan blauwe bessen gexporteerd en is hiermee de grootste exporteur van dit produkt ter wereld. De belangrijkste afnemer van deze vruchten is de V.S. maar verrassend genoeg staat Nederland op de tweede plaats. Nederland importeerde alleen al in de maand januari van dit jaar voor US$ 19.58 miljoen aan blauwe bosbessen uit Peru en dat betekent dat 27% van de export van deze vruchten in januari 2023 naar Nederland ging.

De blauwe bosbes groeit vooral in La Libertad, Lima, Lambayeque, Ancash, Ica en Cajamarca. Op dit momento zijn er meer dan 65 verschillende soorten blauwe bosbessen, maar de belangrijkste 2 soorten zijn Ventura en Biloxi.

 

Machu Picchu is weer open. Kom naar Peru nu!!!.
(13 Februari 2023)

Begin december 2022 begonnen de problemen in Peru met de afzetting van president Pedro Castillo. Vooral in het zuiden van het land braken hevige rellen uit waarbij men eiste dat zowel de nieuwe president Dina Boluarte zou aftreden als de sluiting van het congres. Zowel de president als de volksvertegenwoordigers hadden hier geen oren naar. Weken lang waren de voornaamste doorgande wegen in het zuiden geblokkeerd door demonstranten die niemand en niets meer doorlieten. Deze vorm van actie voeren was heel schadelijk voor het toerisme en op 19 januari 2023 besloot men om Machu Picchu te sluiten. Er waren nog maar nauwelijks toeristen in Peru.

De problemen zijn nog lang niet allemaal opgelost. Zowel de volksvertegenwoordigers als de president zitten nog steeds op hun plaats maar bij vele demonstranten is het nu doorgedrongen dat deze vorm van actie voeren geen zin heeft en dat men alleen maar zichzelf in de vingers snijdt. Vandaar dat er steeds minder wegblokkades zijn en sinds gisteren is ook Machu Picchu weer open voor bezoek. Beetje voor beetje zal het toerisme weer op gang komen dus nu kan het een heel goed moment zijn om Machu Picchu te bezoeken. Er zullen geen grote mensen massas in je foto’s staan en omdat er nog zo weinig andere toeristen zijn kan je een prima service in de restaurants verwachten, kortingen in de hotels en is het ook een goed moment voor koopjes tegen aantrekkelijke prijzen. Ons Advies: Kom naar Peru nu!!!!!

 

Choquequirao tijdelijk gesloten.
(22 November 2022)

Om mogelijke ongelukken met toeristen als gevolg van aardverschuivingen te voorkomen heeft het Directoraat van Cultuur van Cusco (DDCC) de sluiting aangekondigd van het Archeologisch Park Choquequirao vanaf 1 december. We zijn nu aan het begin van het regenseizoen en aardverschuivingen komen dan vaak voor en daarom is deze beslissing genomen.

Choquequirao wordt beschouwd als de tweede meest interressante toeristische en culturele attractie in Cusco na Machu Picchu vanwege zijn ontwerp en constructiekenmerken, waarvan de naam in het Quechua "Wieg van het goud" betekent. Het is nog niet bekend wanneer Choquequirao weer zal openen.

 

Peru is wederom uitgeroepen tot 's werelds meest vooraanstaande culinaire bestemming.
(07 September 2022)

Peru is door de World Travel Awards (WTA) verkozen tot Zuid-Amerika's leidende culinaire bestemming 2022, meldde het Peruaanse bureau voor export- en toerismepromotie (PromPeru) deze week. De Andesnatie werd ook uitgeroepen tot Zuid-Amerika's leidende culturele bestemming 2022. Bovendien heeft Machu Picchu -Peru's top toeristische bestemming- een internationale prijs ontvangen die het erkent als een belangrijke wereldattractie. Deze keer werd de Inca-citadel door de World Travel Awards gekozen als Zuid-Amerika's Leading Tourist Attraction 2022. Peru heeft in deze regionale editie in totaal 20 nominaties in de wacht gesleept, waaronder South America's Leading Adventure Tourism Destination, South America's Leading River Cruise Company, South America's Leading Whale Watching Destination, etc.

Peru is acht keer uitgeroepen tot 's werelds meest vooraanstaande culinaire bestemming. Volgens PromPeru is dit deels te danken aan de grote biologische diversiteit. "Peru staat op de eerste plaats wat betreft variëteiten van aardappelen en ajies (pikante pepers). Bovendien herbergt het een grote verscheidenheid aan soorten maïs, granen uit de Andes, knollen en vruchten", aldus de organisatie. Dit aanbod heeft geleid tot een gevarieerd, smakelijk en uniek gastronomisch aanbod, dat reizigers van over de hele wereld aanmoedigt het land te bezoeken om de geheime ingrediënten te ontdekken die Peru zo bijzonder maken.

 

Vanaf nu kunnen dagelijks 4044 toeristen Machu Picchu bezoeken.
(12 Juli 2022)

De betrokken overheidsinstanties hebben besloten om per direct de dagelijkse limiet van het aantal toeristen dat Machu Picchu mag bezoeken uit te breiden naar 4044. Dat is een toename van meer dan 30%, want tot nu toe konden slechts 3044 toeristen deze plek dagelijks bezoeken. Met deze maatregel hoopt het ministerie van buitenlandse handel en toerisme de toeristenindustrie in heel Peru te reactiveren.

Voordat de Covid-19 pandemie begon in 2020 konden dagelijks 5940 toeristen Machu Picchu bezoeken, maar op aandringen van UNESCO werd dit destijds terug gedraaid naar 2244 bezoekers. Volgens UNESCO zou Machu Picchu namelijk aanzienlijke schade ondervinden als er dagelijks veel bezoekers komen. Om zowel UNESCO als de toeristen sector tegemoet te komen heeft de minister nu besloten om de dagelijkse limiet van bezoekers vast te stellen op 4044.

Meer dan een half miljoen buitenlandse toeristen bezochten Peru gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar..
(07 Juni 2022)

Roberto Sanchez die minister van Buitenlandse Handel en Toerisme is, heeft  bevestigd dat 514.000 buitenlandse toeristen Peru hebben bezocht tussen 1 januari en 29 mei 2022. Dit is een belangrijke aankondiging voor de toeristische sector van het land.

Het toerisme heeft zich hersteld en wij boeken gestadig vooruitgang. Wij hebben voorspeld dat Peru tegen het einde van het jaar 1,5 miljoen toeristen zal verwelkomen, een cijfer dat volgens sommigen moeilijk te halen is, maar deze cijfers tonen ons gelijk aan. Toeristen uit de Verenigde Staten, Chili, Colombia, Ecuador, Spanje en Brazilië maken 65,% uit van het totale aantal buitenlandse bezoekers.

Toerisme naar Peru komt weer op gang, maar relatief weinig toeristen uit Nederland en België.
(06 Mei 2022)

De minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, Roberto Sanchez, heeft gemeld dat in het eerste kwartaal van dit jaar 242.000 buitenlandse toeristen in Peru zijn aangekomen. Dit is een stijging van 689% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Volgens Sanchez kwamen de buitenlandse toeristen voornamelijk uit de Verenigde Staten (goed voor 32,6% van het totaal), Chili (10,3%), Colombia (7,6%), Spanje (6,1%), Ecuador (5,8%), Argentinië (4,6%), Brazilië (3,6%), Mexico (3,3%), Frankrijk (2,9%), Duitsland (2,7%), Canada (2,4%), en Italië (2,3%). Bezoekers uit deze landen waren goed voor 84% van het totale aantal internationale toeristen dat het land aandeed. Deze cijfers laten zien dat er op dit moment nog maar relatief weinig Nederlandse en Belgische toeristen naar Peru komen.

 

Borduurwerk uit Colca genomineerd om op de lijst te komen van cultureel erfgoed.
(05 April 2022)

De prachtige en kleurrijke borduurwerken uit de Colca vallei gelegen in de regio Arequipa zullen worden genomineerd om deel uit te maken van de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Het initiatief werd gepromoot door de Vereniging van Ambachtslieden van de Colca-vallei, de burgemeesters van de districten van de provincie Caylloma, regionale raadsleden van Arequipa en toeristische instellingen.

Een officiële aanvraag betreffende het borduurwerk zal worden ingediend bij het Ministerie van Cultuur, dat het document zal moeten doorsturen naar de UNESCO. De textielkunst van de Colca wordt gewaardeerd vanwege de hoge graad van perfectie. De iconografie in de weefsels, op basis van alpacavezels, toont de rijkdom en de kleuren van de Andes.

 

 

Na bijna 2 twee jaar opent Peru de landgrenzen met de omringende landen.
(16 Februari 2022)

Eindelijk goed nieuws. De landgrenzen van Peru met de omringende landen waren voor bijna twee gesloten als gevolg van de pandemie, maar sinds begin deze week zijn de grenzen weer officieel geopend. Dit zal de toeristenindustrie een enorme boost geven. Het is nu bijvoorbeeld weer mogelijk om een bezoek aan Peru te combineren met een bezoek aan Bolivia. Toeristen die het zuiden van Peru bezoeken, steken graag voor enkele dagen de grens over om ook de Boliviaanse kant van het Titicacameer en La Paz te zien.


Dit jaar begint met erg veel regen in Cuzco..
(28 Januari 2022)
We zitten midden in het regenseizoen in Cuzco, maar deze maand heeft het wel erg veel geregend. Dat heeft ook gevolgen gehad voor het dorpje Aguas Calientes (Machu Picchu Pueblo) waar het riviertje Alcomayo buiten de oevers is getreden.Dit is een riviertje die dwars door het dorp stroomt en uitmondt in de veel bredere Urubamba rivier. Deze overstromingen hebben veel schade en overlast veroorzaakt. Deze week konden ook de treinen Aguas Calientes net meer bereiken, maar gelukkig rijden sinds vandaag de treinen weer volgens de normale dienstregeling

 

 

Machu Picchu weer geopend voor toeristen.
(10 November 2020).

Het heeft even geduurd, maar sinds 1 november is Machu Picchu is weer geopend voor toeristen. Het is allemaal nog wat anders dan voorheen, maar hopelijk zijn deze maatregelen maar tijdelijk. Zo mogen er per uur maar 75 toeristen naar binnen. De eerste groep mag om 06.00 uur naar binnen en de laatste groep om 14.00 uur. In totaal mogen er dus maar 675 toeristen per dag naar binnen. Deze groepjes van 75 toeristen per uur worden opgedeeld in goepjes van 8 toeristen en die mogen alleen met een gids naar binnen. Het is op dit moment allemaal wat strikter dan voorheen. Tot 31 december is het bezoek aan Machu Picchu gratis, daarna wordt waarschijnlijk de oude prijs van ongeveer US$ 45.00 per persoon weer toegepast. Ook mogen er dan waarschijnlijk weer meer toeristen per uur naar binnen. Omdat er nu zo weinig toeristen Machu Picchu mogen bezoeken is het aantal treinen naar en van Machu Picchu ook drastisch beperkt. Bovendien worden er in deze treinen slechts 50% van alle zitplaasten aangeboden voor de verkoop.

 

 

Toeristische attracties nabij Cusco kunnen weer bezocht worden
(02 November 2020)

Het is weer mogelijk om de ruines Saqsayhuaman, Qenqo, Pukapukara en Tambo Machay te bezoeken. Deze ruines die net buiten Cusco liggen worden normaal gesproken veel bezocht. Vroeger konden al deze ruines zonder reservering bezocht worden, maar nu is voor elk van deze ruines een aparte reservering vereist. Het aantal bezoekers dat wordt toegelaten per uur is een beetje verschillend per ruine, maar is op dit moment rond de 30 bezoekers per uur. De eerste mogelijkheid om binnen te gaan is om 09.00 uur en de laatste groep kan om 14.00 uur naar binnen.

Ook de ruines van Pisaq en Ollantaytambo, beide gelegen in de Sacred Valley, zijn weer open en ook hier geldt dat men nu van te voren een reservering moet maken. Zowel in Pisaq als in Ollantaytabo mogen er per dag 450 toeristen naar binnen verdeeld over 3 groepen van 150 bezoekers. De eerste groep mag naar binnen om 09.00 uur, de tweede groep om 11.00 uur en de laatste groep om 13.00 uur. Op het moment is het niet nodig om een BTC (Cusco visitors ticket) te kopen, want tot 31 december 2020 is de toegang tot alle bezienswaardigheden gratis.

 

Reizen binnen Peru weer verder beperkt.
(10 Augustus 2020).

Even leek het de goede kant op te gaan met de bestrijding van het Corona virus in Peru, maar de optimistische stemmig van een paar weken terug is weer helemaal omgeslagen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen in het hele land neemt weer fors toe en daarom heeft de overheid beloten grote gedeelten van het land opnieuw onder quarentaine te plaatsen. Dit betekent dat de meeste lokale vluchten opnieuw allemaal geanuleerd zijn en dat ook grote gedeelten van het land niet langer per bus bereikbaar zijn. Deze quarentaine duurt voorlopig tot het eind van de maand augustus.

Het is nog niet duidelijk wanneer de reguliere internationale vluchten hervat zullen worden, maar de desbetreffende minister liet weten dat hij niet verwacht dat dit op korte termijn zal plaatsvinden. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de landsgrenzen opnieuw open zullen gaan. Alle grenzen zijn gesloten sinds 16 maart.

Reizen binnen Peru is weer beperkt mogelijk, maar de grenzen blijven gesloten.
(15 Juli 2020).

Het is vanaf nu weer mogelijk om op beperkte manier binnen Peru te reizen zowel per vliegtuig als per bus, maar het is allemaal nog zeer beperkt en er ook geleden er bepaalde extra eisen. Zo is alleen een mondkapje in de bus niet voldoende. Iedereen moet een complete gezichts bescherming dragen en moet een verklaring afleggen bij het instappen dat hij of zij niet besmet is. Ook mogen de bussen onderweg niet stoppen om nieuwe passagiers in te laten stappen.

Het vliegverkeer begint ook weer langzaam op gang te komen. De komende weken zal het aanbod van vluchten ongeveer 30% zijn van voordat de maatregelen tot beperking van reizen getroffen werden. Destijds stegen er dagelijks ruim 30 vluchten per dag op van Cuzco airport. De komende weken zullen dat maximaal 8 vluchten zijn.

Sommige regios van Peru zoals Arequipa, Huanucu en Madre de Dios zijn nog steeds in quarantaine en reizen is daar nog steeds niet mogelijk. Ook de grenzen zijn nog steeds gesloten. Men hoopt dat de eerste internationale vluchten in September weer zullen plaatsvinden en dat dan ook de land grenzen weer open kunnen gaan. 

 

Corona virus in Peru 3.
(24 Mei 2020).

De regering heeft aangekondigd dat de speciale maatregelen verlengd zullen worden tot 30 juni. Wel mogen bepaalde winkels nu open zoals ijzerwinkels, doe het zelf zaken en winkels die landbouwprodukten verkopen. De avondklok is nu vanaf 21.00 tot 04.00 maar in het noorden blijft het verboden om tussen 18.00 en 04.00 op straat te zijn. Ook is het nog steeds verboden om op zondag op straat te zijn. Ook de grenzen zullen zeker tot die tijd dicht blijven. Al deze maatregelen zijn nog steeds nodig omdat het aantal besmettingen met ongeveer 5% per dag toeneemt. Tot aan vandaag zijn er 115.754 mensen besmet geraakt met het virus en zijn er 3.373 overleden. De meeste gevallen vonden plaats in Lima en in het noorden van het land.

 

 

Corona virus in Peru 2.
(02 Mei 2020).

De Corona maatregelen zijn nog steeds van kracht. Wel is in sommige gedeelten van Peru de avondklok gewijzigd. Het is nu verboden om op straat te zijn tussen 20.00 en 0.04.00 uur.In sommige delen in het noorden van Peru begint de avondklok reeds om 18.00 uur. Op zondag is de maatregel nog steeds 24 uur geldig. Tussen 21 maart en 30 april vonden er 380 humanitaire vluchten plaats. Ruim 40.000 toeristen konden zodoende toch nog terugkeren naar hun land. Deze extra vluchten waren noodzakelijk omdat vanaf 16 maart alle reguliere vluchten verboden waren.

 

Corona virus in Peru
(16 Maart 2020).

De regering van Peru heeft drastische maatregelen getroffen naar aanleiding van het Corona virus. De grenzen van het land zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Dit betekent dat niemand het land nog kan inkomen, niet met internationale vluchten, maar ook niet via de landgrenzen of per boot. Ook zijn alle binnenlandse vluchten voor onbepaalde afgelast. Er zullen ook geen treinen meer rijden en alle lange afstand busreizen zijn van af nu ook verboden. Buitenlandse toeristen die zich nu in Peru bevinden moeten kontakt opnemen met hun ambassade om te zien hoe ze nu zo snel mogelijk het land uit kunnen. In samenwerking met de overheid van Peru zullen speciale vluchten plaatsvinden om deze mensen naar hun land van oorsprong terug te vliegen.

 

 

Meer dan 70% van de bevolking in Peru lijdt aan overgewicht of is zwaarlijvig.
(05 April 2019).

Volgens de Nationale Gezondheidszorg (INS) lijdt 70% van de bevolking in Peru die tussen de 30 en 59 jaar is aan overgewicht of is zwaarlijvig. Voor 60 plusser bedraagt dit nummer 33.1% terwijl van de jongere peruvianen 42% aan deze ziekten lijden. Dit zijn zeer verontrustende nummers adus Cesar Dominguez die voor het INS werkt en gespecialiseerd is in overgewicht en zwaarlijvigheid.

Er zal in de nabije toekomst campagne gevoerd worden om de bevolking duidelijk te maken wat de gevaren zijn die schuilen in het eten van junk food, het eten van veel vet voedsel en het gebruik van te veel zout. Tevens zal het INS een gezondere leefstijl met meer bewegen en gezonder eten promoten

Pan American Games en Parapan American Games, druk, .......drukker, ......drukst.
(21 februari 2019).

Elk jaar komen er steeds meer toeristen naar Peru en traditie getrouw zijn Juli en Augustus de drukste maanden, maar dit jaar verwacht men extra drukte in deze twee maanden vanwegen het feit dat dit jaar Lima de Pan American games organiseert. Dit zijn een soort van Olympische zomerspelen maar dan alleen voor Amerikaanse landen. Dit betreft zowel landen uit Noord, Centraal en Zuid Amerika als landen uit het Caraibisch gebied. Deze spelen worden om de vier jaar gehouden. Dit jaar hebben 6.680 atleten uit 41 landen zich ingeschreven voor de 39 verschillende competities. De spelen zullen plaatsvinden in Lima van 26 Juli tot en met 11 Augustus.De Parapan American games zijn vergelijkbare spelen voor atleten met een handicap. Ook deze spelen zullen dit jaar in Lima plaatsvinden en wel van 23 augustus tot en met 1 September.

Naar verwachting zullen er minstens zo een 35.000 mensen naar Peru komen om deze spelen bij te wonen en de meesten zullen meer dan alleen maar Lima willen zien. Het zal dan ook heel erg druk worden in Juli en Augustus in de toeristische trekpleisters , Cusco, Machu Picchu, Lake Titicaca, Nasca en Arequipa.

Vanaf nu moet je paspoort minstens nog zes maanden geldig zijn om Peru in te kunnen.
(02 januari 2019).

Het is een klein detailtje maar toch kan het wel belangrijk zijn. Vanaf 1 januari 2019 moet iedere buitenlander die naar Peru komt een paspoort hebben dat nog minstens 6 maanden geldig is vanaf het moment dat deze persoon in Peru aankomt. De luchtvaart maatschappijen zullen dit reeds checken op het moment dat je incheck voor je vlucht naar Peru en ook bij aankomst in Peru zal de migratie dienst dit controleren aan de landgrenzen en op het vliegveld. Is je paspoort minder dan 6 maanden geldig dan zal je niet kunnen inchecken en aan de landgrens zal je teruggestuurd worden.

 

 

 

Nieuws en feitjes over Peru
jaren 2013 tot en met 2014

 


2014 ▼

Een duizend jaar oude mummie gaat naar Frankrijk
(21 december 2014) 

De mummie van een vrouw die zo’n duizend jaar geleden op 50 jarige leeftijd stierf nabij Lima zal in een museum in Lyon in Frankrijk ten toon gesteld worden. Zij zal deel uitmaken van een exposie in dit museum over dood en begraven in veschillende delen van de wereld. De mummie werd twee jaar geleden gevonden in de buurt van Pachacamaq. Deze archeologische plaats ligt een uurtje rijden ten zuiden van Lima en is populair als een dag excursie vanuit Lima. De mummie werd gevonden samen met nog 150 andere mummies.

Paddington beer bezoekt Peru,
(20 november 2014)

Paddington beer is razend populair in het Verenigd Koninkrijk. Hij is een beertje die achtergelaten is in een trein op een treinstation in Londen. De enige informatie die hij heeft is dat hij uit “Donker Peru” komt en dat hij hoopt dat iemand goed voor hem zal zorgen in dit voor hem onbekend land. En dat gebeurt dan ook en Paddington beleeft allerlei avonturen in Engeland. Althans in de boeken van Michael Bond die hem in 1958 creerde. In Londen bestaat er zelfs een heuse Paddington beer trail met zo’n 50 standbeelden van de held en aan het eind van deze maand gaat een film over Paddington in premiere.

De peruaanse overheid speelt hier prima op in en probeert het toerisme uit Groot Bretagne  naar Peru een nieuwe impuls te geven. Dat loopt trouwens toch al goed, want GB is het vier na grootste land uit Europa dat toeristen naar Peru stuurt. In de eerste 8 maanden van 2014 kwamen er zelfs 5% meer dan in dezelfde periode in 2013 en de verwachtingen voor 2015 zijn goed. Deze rage met Paddington verklaart waarom verbaasde passagiers op de luchthaven van Lima deze bekendheid plots zagen arriveren uit een vliegtuig uit het Verenigd Koninkrijk.

 

Aanvraag voor visum vrij reizen naar Europa voor peruanen weer een stukje dichterbij.
(31 oktober 2014)

We hebben het er al eerder over gehad, maar het gaat goed met de aanvraag van Colombia en Peru bij het Europeese Parlement om het mogelijk te maken voor inwoners van deze landen om de Europeese Unie (Schengen landen) te kunnen bezoeken zonder dat men hier een visum voor nodig heeft. De commisie van het Eurpeese parlement die hier mee belast is heeft aangekondigt dat tot nu toe aan alle eisen voldaan is. De verwachting is dat het parlement in het eerste trimester van 2015 een uitspraak zal doen. Om naar Peru en Columbia te reizen is voor de meeste Europeanen geen visum nodig.

 

 

Kamer van Koophandel in Lima is wel heel erg optimistisch
(10 oktober 2014)

De Kamer van Koophandel in Lima is wel heel erg optimistisch over de toekomst want volgens hun berekeningen zal Peru in 2027 niet meer een derde wereld land zijn. Zij gaan er vanuit dat vanaf 2015 de economische groei per jaar gemiddeld meer dan 6% zal bedragen hetgeen hetzelfde percentage is dat in de jaren 2002 tot aan 2010 het geval was. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op projecties van de Centrale bank en het Ministerie van Economie en Financien. Om de status van derde wereld land achter zich te laten gaat het uiteraard niet alleen om economische groei. Zo zal er ondermeer volop verbeteringen moeten plaatsvinden in de gezonheidsector, het onderwijs, het gemiddelde inkomen en zal er ook sprake moeten zijn van macro-economische stabiliteit.

Groot internationaal feest in Cuzco vanwege Qhapaq Ñan (Inca trail)
(24 september 2014)

Aanstaande zaterdag wordt er in Cuzco een groot internationaal feest gehouden op het stadsplein om te vieren dat Unesco dit jaar Qhapaq Ñan (de Inca trail) een cultureel wereld erfgoed heeft verklaard. Het uitgestrekte net van wegen gedurende de tijd van de incas was meer dan 60.000 km lang en beperkte zich uiteraard niet to het huidige Peru. Het strekte zich uit tot delen van het huidige Argentina, Chile, Bolivia, Ecuador en Colombia. Zo doende zal er zaterdag live muziek te horen zijn van verschillende muzikanten uit deze landen. Groepen die ondermeer zullen optreden zijn Norte Potosi uit Bolivia, Mariela Condo en haar trio uit Ecuador, Francesca Ancarola uit Chile, het trio Argentres uit Argentinie, Bambarabanda uit Columbia en Arco Iris uit Cuzco.

 

Lokale overheid van Lambayeque investeert 40 miljoen soles in toerisme
(12 september 2014)
 

Dat Machu Picchu niet de enige toeristische atraktie is in Peru probeert de peruaanse overheid reeds lange tijd duidelijk te maken wanneer het Peru promoot als de ideale toeristische bestemming. Ook lokale overheden in Peru doen er alles aan om hun regio zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo ook de lokale overheid in Lambayeque in het noorden van Peru. Deze regio is voornamelijk bekend vanwege de Moche cultuur die bloeide tussen 100 en 800 na Christus en vooral bekend is om zijn prachtige aardewerk.  Het geld wordt voornamelijk besteed aan promotie van de regio en het nieuwe Túcume museum. 

 

Peru gaat archeologische bezienswaardigheden beschermen tegen “El Niño”
(29 augustus 2014)
 

De peruaanse overheid heeft bijna 8 miljoen dollar beschikbaar gesteld om archeologische bezienswaardigheden in het uiterst droge noorden van Peru te beschermen tegen “El Niño” El Niño –in het engels ook wel greenhouse effect genaamd- is een natuurlijk verschijnsel dat ongeveer elke zeven jaar terugkeert. Voor nog onbekende reden veranderd de richting van de stroom van het water voor het zuidelijke gedeelte van de zuid-amerikaanse westkust. Normaal gesproken stroomt erg koud water van zuid naar noord (de von Humbolt current), maar eensklaps verandert dit en stroomt warm water van noord naar zuid. Het gevolg is droogte in streken waar het normaal gesproken regent met als gevolg mislukte oogsten en volop regen in streken die normaal gesproken geen of nauwelijks neerslag kennen. De bedoeling is om met dit geld de bezienswaardigheden tijdelijk te overdekken en te beschermen tegen plotseling opwellende riviertjes.

Op de vliegvelden van Cuzco en  Juliaca nu ook aankondigingen in Quechua
(8 augustus 2014)

Luchtvaartmaatschappij Avianca heeft besloten om aankondigingen betreffende informatie over hun vluchten op de luchthavens van Cuzco en Juliaca nu ook in de Quechua taal te doen. Tot voorheen vonden deze aankondigingen uitsluitend in spaans en engels plaats. Het gaat goed met de lokale economie in Peru en dat dringt door tot alle lagen van de bevolking dus ook bij die groepen van de bevolking die bij voorkeur onderling de traditionele taal Queuchua spreken en dikwijls moeite hebben met het spaans. Avianca hoopt hiermee deze groepen tegemoet te komen.

Een opmerkelijk voorstel van de chinese president op BRIC bijeenkomst in Brasilia.
(19 juli 2014)

De chinese president Xi Jinping heeft deze week een opmerkelijk voorstel gedaan op de bijeenkomstvan BRIC landen in Brasilia. Hij wil namelijk de chineese kennis van het aanleggen van spoorwegen gebruiken om een nieuwe spoorlijn te bouwen van Brazilie naar Peru. Deze spoorweg zou de atlantische Oceaan met de Stille Oceaan moeten verbinden.  Het is daarom volgens Jinping raadzaam dat de drie presidenten zo snel mogelijk bij elkaar komen om dit project te bespreken. Ofschoon Peru geen BRIC land is, was de peruaanse president Ollanta Humala toch in Brasila uitgenodigd om de BRIC bijeenkomst bij te wonen.

Scheidsrechter Enrique Labo die Duitsland-Algerije floot overleden
(4 juli 2014)

Deze week zagen we in de kwart finales Duitsland met heel veel moeite Algerije verslaan in het wk van Brazilie. Gedurende het wk van 1982 in Spanje speelden de twee teams ook tegen elkaar en die keer won Algerije. De scheidsrechter destijds was de peruaan Enrique Labo. Eergisteren is Labo op 75 jarige leeftijd overleden. Labo werd op international niveau altijd beschouwd als een van de beste peruaanse scheidsrechters.

  

Een bezoek aan Machu Picchu goedkoper in de namiddag.
(24 juni 2014)

Minister Diana Alvarez Calderon heeft vandaag verklaard dat men serieus overweegt om nog dit jaar de entree voor Machu Picchu goedkoper te maken voor toeristen die besluiten om de ruines pas na 13.00 uur te bezoeken. Op deze manier hoopt men de bezoekers een beetje over de dag te spreiden. Momenteel kan men de ruines van 06.00 tot 17.00 uur bezoeken, maar 90% van alle bezoekers bezoeken momenteel deze plek slechts in de ochtend. Het maximum aantal bezoekers per dag blijft 2500 mensen voor de ruines en 500 voor de inca trail. In dit opzicht verandert er dus niets, men probeert uitsluitend op deze manier de bezoekers meer over de dag te verdelen.

Straks is er ook geen visum meer nodig om naar de VS te reizen
(11 juni 2014)

Behalve de landen die het Schengen akkoord van Europa betreffende visum eisen hebben ondertekend, denkt nu ook de VS er over om de visum eisen voor peruanen die naar dit land komen af te schaffen. De speciale commissie van de VS die zich hier over buigt, denkt dat dit te realizeren is binnen een tijdsbestek van drie a zes jaar. Dat is heel wat sneller dan Chili want voor de chilenen duurde dit proces 11 jaar. Barack Obama wil het toerisme naar de VS stimuleren omdat dit goed is om de lokale economische problemen te bestrijden. Een van de eisen die de VS stelt is dat de peruanen met een biometrisch paspoort reizen. Aan dit paspoort wordt reeds hard gewerkt omdat de Schengen landen van Europa dezelfde eis hebben gesteld.

In Juni zal het contract worden getekend voor de bouw van het vliegveld in Chinchero
(22 mei 2014)

Het heeft bijna 40 jaar geduurd maar alles duidt er op dat het toch zal gebeuren. In juni wordt het contract getekend voor de bouw van een internationaal vliegveld in Chinchero. Dit vliegveld moet het huidige vliegveld van Cuzco gaan vervangen. Het contract zal worden getekend door het contructiebedrijf Kuntur Wasi enerzijds en de regionale president van Cusco, Rene Concha Lezama, anderzijds. Het huidige vliegveld ligt dicht bij het centrum van de stad maar kan geen jumbo’s ontvangen. Het nieuwe vliegveld zal wel jumbo’s kunnen ontvangen, maar komt ruim 30 km buiten Cusco te liggen.

 

CNN wijdt voor de eerste keer in haar geschiedenis een volledig programma aan Peru
(08 mei 2014)

De spaanstalige afdeling van de internationale zender CNN wijdt voor de eerste keer in haar geschiedenis een volledig programma aan Peru. Journaliste Gabriela Frias die gespecialiseerd is in economische onderwerpen reisde naar Lima om aldaar succesvolle lokale “captains of Industrie” te interviewen. Het programma wordt uitgezonden op 27 en 31 mei om 19.00 uur en op 1 juni om 16.00 uur lokale tijd.

 

Twee toeristen uit Rusland aangehouden in Machu Picchu
(14 april 2014)

In Machu Picchu zijn twee toeristen uit Rusland aangehouden die probeerden om met valse entree kaartjes de ruines van Machu Picchu binnen te komen. Ze werden voor enige tijd vast gehouden op het lokale politie bureau van Machu Pichu.  Het is nog niet duidelijk hoe de toeristen aan deze kaartjes gekomen zijn. In Cuzco zullen ze verder verhoord worden.

Geen naaktfotootjes in Machu Picchu
(27 maart 2014)

Nudisme en Machu Machu Picchu gaat niet samen. Dat is mening van het INC, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de historische monumenten in Peru. In de afgelopen weken is er een trend ontstaan om naakt op de foto te gaan met de ruines van Machu Picchu op de achtergrond. Peru is een erg conservatief land en zeker 8 toeristen waaronder amerikanen, canadezen en australiers zijn voor dit gedrag tijdelijk in een politiecel beland. Men overweegt nu om borden te plaatsen met de mededeling dat dergelijk gedrag echt verboden is.

 

De Colca vallei ligt erg goed in de markt
(18 maart 2014)

De zomer is nog niet eens voorbij, maar het is nu al duidelijk dat de Colca vallei in de regio Arequipa deze zomer een erg populaire bestemming was. In Januari kwamen bijna 12.000 bezoekers en in februari waren het er ruim 10.000. Deze nummers zijn een veelvoud van het aantal bezoekers dat in 2013 naar dit gebied kwam. Verheugt met deze populariteit wil men nu ook het religieuze toerisme stimuleren met speciale evenementen gedurende de week die net voor Paasen valt, de zogenoemde Semana Santa.

Koreaanse tijdschriften besteedden uitgebreid aandacht aan het toerisme in Peru
(20 februari 2014)

Het zuiden van Peru doet het ook goed in het verre Korea.  Drie tijdschriften van dit land besteedden in 2013 uitgebreid aandacht aan de schoonheid van het landschap rondom Arequipa, Puno en Cusco en ook aan de culturele bezienswaardigheden in deze regionen. Lonely Planet Korea had hier 38 paginas voor nodig, Traveller 13 en Luxury 6. Alle drie de tijdschriften benadrukte nogeens hoe goed de infrastructuur en de kwaliteit van de geleverde services is in de toeristen industrie van Peru.

Het aantal toeristen uit Azie naar Peru nam in 2013 ten op zichte van 2012 met 11,8% toe, het aantal Koreanen nam met 5,1% toe. De meeste Aziatische toeristen komen nog steeds uit Japan.

In 2013 bezochten meer dan 1 miljoen mensen Machu Picchu
(11 februari ) 

Om precies te zijn waren het 1,177.308 mensen die in 2013 Machu Picchu bezochten en dat is 5,64% meer dan in 2012.  Ruim 804.000 toeristen kwamen uit het buitenland De drukste maanden in Machu Picchu waren Augustus, Oktober, Juli en November (in die volgorde) en de stilste maanden in Machu Picchu waren Februari en December.

Luchthaven Jorge Chaves gaat met vingerafdrukken werken
(27 januari 2014)

De internationale luchthavne Jorge Chavez in Lima gaat dit jaar vanaf de maand juli met vingerafdrukken werken. Van elke aankomende passagier zal met een computer vingerafdrukken genomen worden. Deze computers staan aangesloten op de computers van de lokale politie, interpol, de migratie dienst, het ministerie van justitie en het lokale bevolkingsregister RENIEC. Het is de bedoeling dat op deze manier snel kan worden vastgesteld of iemand problemen heeft met de lokale instanties of internationaal gezocht wordt.

In 2013 kwamen ongeveer 7.1 miljoen mensen Peru binnen, waarvan de helft op de internationale luchthaven van Lima aankwam. Met bovengenoemde maatregelen hoopt men meer criminelen te kunnen weren.

Puno verwacht 30.000 toeristen voor het feest van de Candelaria
(10 januari 2014)

De verwachtingen zijn hoog, want de regionale directeur van het ministerie van toerisme gaat er vanuit dat maar liefs 30.000 toeristen dit jaar naar Puno zullen komen om het jaarlijkse feest van “Onze lieve vrouw van Candelaria”  bij te wonen. Dit feest vind traditie getrouw altijd in de eerste weken van februari plaats. Het duurt twee weken en gaat gepaard met veel dansen, drinken en traditionele maaltijden. Dit feest is een van de belangrijkste festivals die in Peru plaatsvinden en veel hotels in Puno zitten al bijna helemaal vol.

2014 ▲

2013 ▼

Bijna 250.000 toeristen bezochten de Colca Canyon dit jaar.
(21 december 2013)

Het kalender jaar 2013 zit  er weer bijna op en dit betekent dat er weer allerlei statistieken gemaakt worden. Zo blijkt dat dit jaar bijna 250.000 toeristen de Colca Canyon bezochten. Dit nummer blijkt uit het aantal kaartjes die verkocht werden om deze regio binnen te treden. Zowel toeristen uit Peru als buitenlanders moeten namelijk een entree kaartje kopen. Door middel van het houden van culturele evenementen in de Colca Canyon probeert men de aandacht van de toeristen voor deze regio te krijgen. Voor 31 december staat een ritueel gepland waar geschenken aan moeder aarde geleverd zullen worden door lokale shamans.

De bevolking van Puno meer bewust maken over het belang van het Titicaca meer.
(9 december 2013)

Het is belangrijk dat de bevolking van Puno er zich meer van bewust wordt hoe belangijk het Tititcameer is voor hun. Om dit te realiseren vind donderdag 12 december een groot feest plaats in Puno. Men wilt tijdens dit feest uitleggen aan de bevolking waarom het zo belangrijk is dat zij meehelpen om het Titicaca meer schoon te maken en vooral schoon te houden.

Dagelijkse internationale vluchten tussen Lima en het zuiden van Brazilie.
(25 november 2013)

Er zijn volop dagelijkse internationale vluchten tussen Lima en Brazilie. Zo kan men dagelijks nonstop vliegen naar Rio de Janeiro en Sao Paulo, maar sinds deze maand zijn er nu ook dagelijkse direkte vluchten met Avianca naar Porto Alegre in het uiterste zuiden van Brazilie. Voorheen ging deze vlucht slechts drie keer per week. Een andere interesante bestemming in Brazilie die op dit moment nog slechts drie keer per week per direkte vlucht bereikbaar is, is Foz do Iguazu. Maar met de direkte vlucht naar Porto Alegre wordt het gemakkelijker om deze gigantische watervallen in het zuiden van Brazilie met een bezoek aan Peru te combineren.

 

Ruim 1.750.000 bezoekers hebben het museum van “El senor de Sipan” bezocht.
(07 november 2013)

Sinds het museum van “El senor de Sipan bezocht” in Chiclayo in het noorden van Peru zijn deuren openden op 8  november 2002 werd het door ruim 1.750.000 peruaanse en buitenlandse bezoekers bezocht. Opvallend is dat in het eerste jaar 95% van de bezoekers uit Peru kwamen. De peruanen voelen een sterke band met de de Moche cultuur. Geen enkel museum in Peru trekt zoveel binnenlandse bezoekers als dit museum.

De bevolking van Cusco moet beter worden geinformeerd over de avond vluchten 
( 02 oktober )

Op dit moment zijn er nogal wat mensen tegen het feit dat de luchthaven van Cuzco langer zal open blijven voor avondvluchten. Uit onderzoek blijkt echter dat deze mensen over het algemeen slecht geinformeerd zijn omdat ze denken dat de luchthaven de gehele nacht zal open blijven en daardoor hun nachtrust verstoord zal worden.  De luchthaven zal slechts tot 19.45 uur functioneren dus het is belangrijk om de lokale bevolking goed en meer te informeren zodat zij niet ongerust behoeven te zijn over hun nachtrust.

Het aantal toeristen dat Cusco bezoekt blijft maar stijgen 
(20 september)

Volgens de statistieken bezochten dit jaar tot eind augustus reeds 1.200.000 toeristen de regio en stad Cuzco. Deze maand (September) verwacht men meer dan 300.000 toeristen hetgeen betekent dat bij eind september Cuzco slechts dit jaar al meer dan anderhalf miljoen bezoekers heeft ontvangen. Het grootste gedeelte van deze bezoekers zijn toeristen uit het buitenland, maar een ander groot gedeelte zijn peruaanse scholieren uit andere gedeelten van Peru die traditioneel hun schoolreisje hier doorbrengen.

De luchthaven van Cuzco zal functioneren tot kwart voor acht in de avond.
(03 september 2013)

 

De luchthaven van Cuzco zal nog vanaf deze maand langer open blijven. Dit verklaarde de minister van transport en communicatie Carlos Paredes Rodríguez. Momenteel gaat de luchthaven om 17.00 uur op slot maar dit tijdstip wordt nu later. Dit is nodig vanwege de grote vraag naar vluchten naar en vanaf Cusco. Het is de bedoeling dat de luchthaven open blijft tot 19.45 uur. Dit zal uiteraard wat ongemakken met zich mee brengen, maar volgens de minister moet men niet vergeten dat meer dan de helft van de bevolking direct of indirect afhankelijk is van het toerisme.

 

 

Een bergtreintje naar Choquequirao zal de druk op Machu Picchu moeten laten afnemen.
(27 augustus 2013) 

Het is de bedoeling dat Choquequirao reeds in 2015 per bergtreintje bereikbaar zal zijn. Dit zou dan betekenen dat de bezoekers druk op Machu Picchu zal afnemen omdat dit dan een zeer geliefd alternatief zal worden. Momenteel kunnen slecht 2500 bezoekers per dag Machu Picchu bezoeken en in de afgelopen weken werd deze limiet reeds dagen van te voren bereikt hetgeen betekende dat sommige toeristen Machu Picchu niet konden bezoeken op de dag dat zij dat wilden.

Er zijn enorme inversteringen verbonden aan dit bergtreintje maar daar tegenover staat dat het treintje 400 mensen per uur zal kunnen vervoeren van de grote weg tot aan de ruines die zo’n 750 meter boven de Apurimac rivier liggen. Men verwacht zelfs dat eind 2015 reeds meer dan 2000 bezoekers per dag Choquequirao zullen bezoeken. Momenteel is het uitsluitend een bestemming voor fitte avonturiers, want het is alleen per voet bereikbaar in een tocht die minimaal 4 dagen duurt.

 

 

Ruim 3500 peruanen bezochten de Ballestas eilanden gedurende Fiestas Patrias.
(5 augustus 2013)

Dat het goed gaat met het binnenlandse toerisme in Peru zal nu wel voor iedereen duidelijk zijn. Steeds meer peruanen trekken er op uit tijdens hun vrije dagen. Dat was ook weer te merken gedurende de laatste nationale feestdagen. Tijdens het lange weekend van 27, 28 en 29 juli bezochten ruim 3500 peruanen de Ballestas eilanden. Deze eilanden nabij Pisco zijn een toeristische trekpleister vanwege het groot aantal vogels en zeeleeuwen die zich hier ophouden. De Ballestas eilanden staan bekend onder de naam als De Galapagos eilanden voor de armen een verwijzing naar de bekende eilanden groep in Ecuador. Volgens het  peruaanse overheidsorgaan SERNANP had dit grote aantal bezoekers geen negatieve invloed op het lokale ecosysteem.

 

 

Niet iedereen die naar Cuzco komt kan Machu Picchu zien.
(30 juli 2013)

Het is jammer maar het is zo. Niet iedereen die naar Cuzco komt kan Machu Picchu zien.
Dat bleek maar weer eens deze dagen. Vanwege de nationale fesstdagen zijn er op dit moment behalve internationale toeristen ook veel toeristen uit andere delen van Peru in Cuzco en de meesten willen Machu Picchu zien. Het controlerend peruaans overheidsorgaan INC houdt echter terecht strik vast aan de norm van 2500 bezoekers per dag voor Machu Picchu. Velen probeerde op het allerlaatste moment alsnog kaartjes te bemachtigen, maar dit  liep uit op een telleurstelling. Tot en met 6 augustus zijn er geen kaartjes meer. Dit bewijs nog maar eens hoe belangrijk het is om je reis naar Machu Picchu tijdig te reserveren.

 

 

Unesco zal opnieuw Machu Picchu bestuderen
(17 juli 2013) 

Unesco zal opnieuw Machu Picchu bestuderen om te zien wat de (negatieve) effecten zijn van het toerisme. Dit zei de antropoloog en directeur van het INC (Instituto National de Cultura) David Ugarte deze week tijdens een internationale conferentie in Havanna. Op dit moment kunnen slechts 2500 bezoekers per dag Machu Picchu bezoeken, maar het is niet uitgesloten dat dit cijfer verder naar beneden zal gaan. Het zal grotendeels afhangen van het advies wat Unesco zal geven.

Peru scoort erg hoog op de website van Tripadvisor
(28 juni 2013)

Peru scoort erg hoog op de website van Tripadvisor. Uit een enquete bleek dat Machu Picchu was verkozen tot een van de meest aantrekkelijke bestemming voor dit jaar door de gebruikers van deze website. Verder scoort Peru als land zeer goed als culinaire bestemming. Dat is niet zo verwonderlijk want er is grote variatie in de Peruaanse keuken. Dit komt voornamelijk door de geografische ligging. Met een enorme kustlijn, hooggebergte met vele vruchtbare valeien en een flink aandeel van de Amazone jungle is het makkelijk om te varieren met gerechten in de keuken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en binnen een regio kunnen die specialiteiten ook nog flink varieren

Plaatsing voor het WK  voetbal in Brazilie wordt voor Peru nu wel erg moeilijk
(12 juni 2013)

Peru heeft nog steeds de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het WK in Brazilie, maar het wordt wel steeds moeilijker. Na de 1-0 winst op het hoog geplaatste Ecuador afgelopen vrijdag in Lima waren de verwachtingen voor het duel tegen Columbia dat gisteren gespeeld werd erg hoog. Helaas bleek Peru niet in staat om aan deze hoge verwachtingen te voldoen want het nationale team verloor in Baranquila vrij kansloos met 2-0. Alle negen  landen in Zuid Amerika strijden in een goep en de vier beste teams plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Brazilie. Nummer 5 speelt twee beslissings wedstrijden tegen een Aziatisch land. Brazilie is als organisator reeds van deelname verzekerd. Peru staat nu met 14 punten op de zevende plaats met twee punten minder dan Uruguay dat nu op de vijfde plaats staat.  De vierde plaats is in handen van Chile dat 21 punten heeft. Koploper is Agentinie met 26 punten gevold door Columbia en Ecuador. Peru speelt nog thuis tegen Uruguay en Bolivia en uit tegen Venezuela en Argentinie.

Wat is een hotel boutique en waarom zijn ze zo populair?
(20 mei 2013)

Er zijn steeds meer boutique hotels in Peru en zijn erg poplair. Een boutique hotel heeft over het algemeen niet meer dan 30 kamers, maar er zijn ook grotere boutique hotels. Alle kamers moeten echter verschillend zijn. Dit soort van hotel is voor mensen die niet de netwerken van de grote hotel ketens willen gebruiken omdat die over het algemeen standaard ingerichte kamers hebben. Het is voor mensen die iets exclusief zoeken. Het concept is dan ook dat de boutique hotels de klanten het gevoel willen geven dat zij een gast in huis zijn. In Peru bevinden deze hotels zich meestal in historische gebouwen. Ook is het belangrijk dat aan bepaalde voorwaarden gedaan wordt betreffende het aanbod van luxe, want het is nu ook weer niet zo dat elk klein hotelletjes in een oud gebouwtje ineens een boutique hotel is. Het niveau moet namelijk zeer hoog zijn, In Peru zijn de kamers dikwijls ingericht met meubles van de tijd dat het pand gebouwd werd. Ook zijn er vaak volop kunstvoorwerpen van die tijd. Het loont zich zeer de moeite om eens in zo’n boutique hotel in Peru te verblijven en we zullen jullie graag van dienst zijn om dit te kunnen organiseren.

Peru en Turkije hebben een overeenkomst getekend betreffende nieuwe vluchten
(5 mei 2013)

Peru en Turkije hebben een overeenkomst getekend betreffende nieuwe rechtstreekse vluchten tussen beide landen. In deze overeenkomst staat dat zowel Peruaanse alsTurkse luchtvaartmaatschappijen het recht hebben om maximaal 7 keer per week tussen beide landen een vlucht uit te voeren. Dit betekent voor ondermeer Europeese toeristen extra opties naast de reeds bestaande maatschappijen om met naar Peru te vliegen.

 Volgens de Wereldbank zijn de ontwikkelingen in Peru erg belangrijk in betrekking tot de economische vooruitgang in de Latijns Amerikaanse regio
(26 april 2013)

Volgens de Wereldbank zijn de ontwikkelingen in Peru erg belangrijk in betrekking tot de economische vooruitgang in Latijns Amerika. Deze instelling constateert namelijke een sterke toename in de inkomsten van de aller armsten in Peru. Velen mensen die enkele jaren geleden nog tot de armen gerekend werden zijn inmiddels al toegetreden tot de middenklasse. Dit is het gevolg van de vele sociale en economische hervormingen van de laatste jaren.

Meer dan 2 miljoen peruanen op reis in eigen land gedurende Semana Santa
(24 maart 2013)

Semana Santa is de week voor paasen en in Peru probeert men deze dagen zoveel mogelijk met familie door te brengen. Dit jaar verwacht men dat zeker 2 miljoen peruanen gedurende deze dagen op reis gaan. Dit betekent extra vluchten en heel veel extra bussen, maar niet iedereen gaat op familie bezoek. Er zijn plaatsen in Peru waar traditionele processies plaats vinden met veel beelden van allerlei heiligen. Dit zijn hele grote evenementen. Deze plaatsen liggen voornamelijk in de hooglanden. Ayacucho en Cusco zijn dan ook zeer geliefde bestemmingen voor mensen die hier van houden. Dit soort van binnenlands  toerisme genereert ongeveer 250 miljoen dollar extra  voor de toeristen industrie.

 Meer en meer toeristen uit Zuid-Korea komen naar Peru
(03 maart 2013)

Toeristen uit Azie die Peru bezoeken zijn nog steeds in de minderheid vergeleken met bezoekers vanuit landen uit Europa of het Amerikaanse continent. Onder de Aziatischte bezoekers waren het altijd vooral toeristen uit Japan die Peru bezochten, maar nu de statistieken uit 2012 langzaam verwerkt worden blijkt dat in dit jaar ook veel toeristen uit Zuid Korea Peru wisten te vinden. Zo’n 14.000 Zuid-Koreanen kwamen in 2012 naar Peru en die besteden in totaal ongeveer 90 miljoen amerikaanse dollars. In 2011 hebben Zuid-Korea en Peru enkele contracten ondertekend om de handel tussen deze twee landen te vergemakkelijken en het toerisme profiteert hier duidelijk van mee.

 

Meer en meer toeristen uit Zuid-Korea komen naar Peru
(03 maart 2013)

Toeristen uit Azie die Peru bezoeken zijn nog steeds in de minderheid vergeleken met bezoekers vanuit landen uit Europa of het Amerikaanse continent. Onder de Aziatischte bezoekers waren het altijd vooral toeristen uit Japan die Peru bezochten, maar nu de statistieken uit 2012 langzaam verwerkt worden blijkt dat in dit jaar ook veel toeristen uit Zuid Korea Peru wisten te vinden. Zo’n 14.000 Zuid-Koreanen kwamen in 2012 naar Peru en die besteden in totaal ongeveer 90 miljoen amerikaanse dollars.

In 2011 hebben Zuid-Korea en Peru enkele contracten ondertekend om de handel tussen deze twee landen te vergemakkelijken en het toerisme profiteert hier duidelijk van mee.

Contracten ondertekend voor een kabelbaan naar Choquequirao
(25 februari 2013)

Op dit moment zijn het alleen nog maar de serieuze wandelaars die Choquequirao kunnen bezoeken, want deze inca ruines liggen erg afgelegen. De enige mogelijkheid om hier te komen is middels een wandeltocht van minimaal vier dagen en het is een flinke klim. Dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd, maar hier kan binnenkort wel eens verandering in komen. De lokale overheid van Apurimac heeft namelijk een contract ondertekend, om het mogelijk te maken voor bedrijven die daarvoor belangstelling zouden hebben, om een kabelbaan te instaleren naar deze ruines. De lokale overheid van Apurimac ziet deze kabelbaan naar Choquequirao graag zo snel mogelijk geinstaleerd.

Inca trail op de lijst van werelderfgoed?
(06 februari 2013)

Afgelopen vrijdag heeft een delegatie van zes landen een verzoek ingediend aan de UNESCO om de Inca trail te plaatsen op de lijst van werelderfgoed. Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar en uniek. Over het algemeen neemt UNESCO ongeveer een jaar de tijd om tot een oordeel te komen, maar de directeur van het regionale culturele instituut (INC) te Cuzco heeft goede hoop. Het verzoek gaat vergezeld van een document van 1900 paginas en is volgens hem goed gefundadeerd. Sinds 2004 heeft de delegatie met medewerkers  uit Peru, Argentinie, Chilie, Ecuador, Bolivia en Colombia aan dit document gewerkt.

Peruraanse regering formuleert wetten om de Condor te beschermen
(12 janauri 2013)

De peruaanse regering heeft in samenwerking met lokale overheden van de Colca Vallei besloten om wetten te formuleren die de condor moeten beschermen. Dit moet voorkomen dat de Condor in Peru zal uitsterven. Als de nieuwe wet er doorheen komt, dan kan iemand die een Condor vangt voor comerciele doeleinden een gevangenis straf krijgen van vijf jaar.  Men schat dat er in totaal ongeveer 2500 Condors in Peru leven maar slechts 25 van die vogels leven nu nog maar in de omgeving van de Colca Canion. Met de nieuwe wetgeving hoopt men dat deze nummers uiteindelijk weer zullen toenemen.

De verwachting is dat in het jaar 2020 meer dan 10 miljoen toeristen Peru zullen bezoeken
(2 januari 2013)

Volgens het “American Hotel & Lodging Educational Institute” zal in de komende jaren Peru uitgroeien tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Zuid Amerika. Binnen 7 jaar zal het aantal buitenlandse bezoekers meer dan 10 miljoen per jaar bedragen. Het aantal hotels zal uitkomen op zo een 25.000 waarvan zeker 1.000 vijf sterren hotels zullen zijn. Met dit aantal buitenlandse toeristen komt Peru op gelijke hoogste als andere belangrijke toeristische trekpleisters zoals Mexico en Brazilie. Het is wel belangrijk dat er geen belemmeringen komen voor mensen en instituten die in de toeristische sector willen investeren.

 

2013 ▲